Az Egyesült Államok azon fog dolgozni, hogy az idén 15 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt (LNG) szállítson az piacaira, amivel Európa orosz gáztól való függését igyekszik enyhíteni, írja a Reuters a Fehér Ház tájékoztatójára hivatkozva.

Fotó: Lindsey Janies / Bloomberg via Getty Images

Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken bejelentette egy munkacsoport létrehozását, amelynek célja, hogy csökkentse Európa függőségét az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól Oroszország ukrajnai invázióját követően.

Ursula von der Leyen a Twitteren máris közzétett egy bejegyzést, amelyben az amerikai támogatást köszöni meg.

A bizottság együtt fog működni az uniós országokkal annak érdekében, hogy legalább 2030-ig mintegy 50 milliárd köbméternyi LNG-t tudjanak fogadni, áll a Fehér Ház által rendelkezésre bocsátott tájékoztatóban.

Az viszont nem egyértelmű, hogy ebbe beleértendő-e a tavalyi 22 milliárd köbméternyi Európai Unióba irányuló amerikai is, vagy azon felüli mennyiségről van szó.

Az EU gázszükségletének mintegy 10 százalékát belső piacról fedezik, körülbelül 41 százalékát pedig az Oroszországból érkező szállítmányok elégítik ki.