Az eszközöket az AeroVironment védelmi vállalat szolgáltatta – számolt be róla a Bloomberg. A cég fő profilja a pilóta nélküli légi járművek tervezése és gyártása. Ma már az amerikai kommandósok használják elsősorban a fegyvereket, amiket "repülő puskaként" jellemeznek. Egy Switchblade drón nagyjából 61 centiméter hosszú és kevesebb, mint 3 kilogramm súlyú, illetve ideális körülmények között több mint 100 kilométer/óra sebességre képes felgyorsulni. A fegyver nagy előnye, hogy kis mérete miatt könnyen szállítható, akár egy hátitáskában is elfér és a fegyveriparhoz mérten kifejezetten olcsó. 

Darabjának az előállítási költsége alig 6000 dollárba kerül. 

Az amerikai védelmi erők egyik tisztje szerint az ukránoknak küldött drónok ütőképes fegyverek lesznek a túlerőben lévő orosz csapatokkal szemben.


Joe Biden, amerikai elnök a szállítmány részeként felsorolta fel Switchblade zuhanó-drónokat, illetve más katonai tisztviselők is megerősítették, hogy valóban ezekről a pilóta nélküli eszközökről van szó. Biden úgy fogalmazott, hogy a Switchblade drónok azt bizonyítják, hogy az USA kész a legmodernebb fegyvereit is az ukrán erők rendelkezésére bocsátani az oroszok elleni védelem érdekében.

Az ukrán haderő a háborúban eddig is használt pilóta nélküli repülő eszközöket. A török gyártmányú Bayraktar TB-2-es drónokkal a hírek szerint jelentős károkat tudtak okozni az orosz utánpótlás útvonalakban.