Február 24-e óta, amikor Oroszország megindította az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai inváziót, az árupiacok a csúcson pörögnek. Ahogy arról már korábban a VG is írt, a Közel-Keleten lassan luxuscikk lesz a kenyér.

A Reuters pedig arról számolt be, hogy

a chicagói tőzsdén határidős búza ára 6 százalékkal, 14 éves csúcsra emelkedett hétfőn,

mert a globális ellátás recseg-ropog az orosz–ukrán háború miatt, és a konfliktus végéig ez nem is fog változni. Oroszország és Ukrajna a globális búzaexport mintegy 29 százalékát adja, míg a kukoricaexport 19 százalékáért felel.

Fotó: Shutterstock

Múlt héten a búza ára rekordot jelentő, 40 százalékkal emelkedett, 12,60 dollárra vékánként. Emellett a kukorica és a szójabab ára 2012 óta a legmagasabb értéket érte el. Hétfőn a kukorica ára vékánkénti 2,7 százalékkal, 7,75, míg a szójabab 16,95 dollárra drágult.

Oroszország és Ukrajna teszi ki a szójaolaj alternatívájaként használt napraforgóolaj exportjának 80 százalékát.

Az ukrán kikötők azonban továbbra is zárva vannak, a kereskedők pedig a szankciók miatt nem szívesen üzletelnek orosz beszállítókkal, inkább alternatív lehetőségek után néznek. Az búzaexportigénye a múlt héten jelentősen megugrott, és várhatóan tovább nő az előttünk álló időszakban.

Egyes országok már exportkorlátozásokat vezettek be, hogy megakadályozzák készleteik kiárusítását. Így tett többek között Magyarország is, amely azonnal hatállyal betiltott minden gabonaexportot.

Elhúzódhat a válság

A háború az ellátási láncokat sem kíméli. A világ egyik legnagyobb műtrágyagyártó vállalatának első embere megkongatta a vészharangot. Svein Tore Holsether, a Yara International főnöke a BBC-nek azt mondta, hogy a háború sokkot okoz az élelmiszer-ellátásban és -árakban.

Fotó: BSIP via AFP

Holsether rámutatott, hogy tovább emelkedett a műtrágya ára, amely már az orosz invázió előtt is magas volt az egekbe szökő gázárak miatt.

A több mint 60 országban jelen lévő Yara jelentős mennyiségű alapanyagot vásárol Oroszországból.

„Már a háború előtt is nehéz helyzetben voltunk. Most azonban további zavarok ütötték fel a fejüket az ellátásban. A mezőgazdasági szezon legfontosabb szakaszához közelítünk, amikor rengeteg műtrágyára lenne szükségünk. De nincs, ez pedig hatással lesz a terményre” – mondta Holsether.

Oroszország rendelkezik a műtrágya kulcsfontosságú összetevőinek döntő többségével, mint például a hamuzsír vagy a foszfát. A műtrágya pedig fontos szerepet játszik a növények és haszonnövények megfelelő fejlődésében.

„Nem az a kérdés, hogy belépünk-e egy globális élelmiszerválságba, hanem hogy mekkora lesz a válság” – tette hozzá Holsether.