A Hvaszong–17-es rakéta több mint 6000 kilométeres magasságot ért el, és majdnem 1100 kilométert tett meg, mielőtt a Japán-tengerbe zuhant. Dél-koreai és japán szakértők arról számoltak be, hogy ez az új típusú rakéta

akár 15 ezer kilométeres hatósugarú is lehet.

Ez már elég lenne ahhoz, hogy Észak-Korea a saját határain belülről elérje egy rakétacsapással az Egyesült Államokat. 

Az elmúlt öt év legnagyobb provokációját hajtotta végre Észak-Korea

A japán és a dél-koreai hadsereg arról számolt be, hogy ez a legnagyobb észak-koreai nukleáris rakéta, amit 2017 óta kilőttek.

Lloyd J. Austin amerikai védelmi miniszter az eset után telefonon egyeztetett dél-koreai és japán kollégáival, és abban állapodtak meg, hogy szorosabbra fűzik védelmi együttműködésüket. 

Fotó: STR / AFP

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete közölte, hogy az USA nyílt biztonsági tanácsi ülést kért az észak-koreai provokáció miatt – írta meg az AP News. Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője elmondta, hogy

újabb szankciókat vetettek ki öt oroszországi és észak-koreai személy és entitás ellen, amiért segítették az észak-koreai rakétaprogramot. 

A dél-koreai hadsereg attól tart, hogy a 2017 után ismét életre hívott észak-koreai rakétakísérletek mellett félő, hogy a nukleáris kísérleteket is újra indítja az ország. 

Fotó: STR / AFP

A Fehér Ház arra szólította fel Észak-Koreát, 

hagyjon fel a provokációval és az ENSZ határozatainak semmibevételével, és térjen vissza a diplomáciai színtérre 

erről az NK News írt.