Azonnal felszökött az olaj ára, miután a Bloomberg újságírója egy olyan posztot tett közzé a Twitteren, amely megerősíti, hogy az Egyesült Államok embargót vezet be Oroszország olajimportjára, ráadásul még ma megérkezhet a hivatalos bejelentés.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az embargó az orosz olajra, cseppfolyósított gázra és szénre terjed ki a hírügynökség két forrása szerint, akik név nélkül nyilatkoztak - jelentette a Bloomberg. 

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha európai szövetségesei is megtennék ezt a lépést. Az állam- és kormányfői csütörtökön kezdődő kétnapos ülésükön tárgyalnak a kérdésről, és a hírek szerint több tagállam - köztük Magyarország is - elleneznének egy ilyen radikális lépést, amelynek első hírére már felszökött hétfőn az olaj ára, felidézve még  jobban felpörgő rémét.

A mai hír után 6 dollárral 129,21 dollárra szökött fel az európai Brent olaj hordónkénti ára a Reuters jelentése szerint, a tengerentúli WTI olajé pedig 5 dollárral 124,4 dollárra.

 

A friss hír szerint Washington nem vár európai szövetségeseire - bár minden bizonnyal folytatja rájuk a nyomásgyakorlást -  az embargó döntéssel, amely, ha hatásos, csökkenti az olaj - és általában az energia - amúgy is szűkös globális kínálatát és ezzel a már így is magasra szökött energiaárak további emelkedéséhez vezethet. 

Az olaj legutóbb 2008 júliusában, a pénzügyi világválság kitörésekor volt olyan drága, mint hétfőn, miután az amerikaiak felröpítették az orosz embargó ötletét. Szakértők szerint a büntetőintézkedés már rövid távon 150 dolláros árhoz vezethet, a Bank of America elemzői szerint innen egyenes út vezethet akár a 200 dollárig is.

Az energiaszankciók híreire szélsőséges kilengésekkel reagál a többi energiahordozó ára is, így az európai háztartások és vállalatok számára fontos földgázé is. A Quartz jelentése szerint tegnap az embargó első hírére Európában rekord magasságba szökött a földgáz ára, és rövid ideig megawattóránként 345 eurón folyt a kereskedés. Brit hőegységben számítva ez 600 dolláros olajárnak felel meg. Később 190 euróra mérséklődött az ár, ami még mindig magasabb a korábbi rekordnál. Az ár az utóbbi 12 hónapban vadult meg, és a folyamatot csak betetőzte az orosz-ukrán háború, korábban 15-25 euró volt a tipikus. 

Az olajhírek a devizapiacokat is megbolondították, az euró, a közép- és észak-európai devizák árfolyamai zuhantak, a forint és a zloty tegnap rekord mélypontra süllyedtek, amit magyar döntéshozók spekulációs támadásnak minősítettek. A magyar jegybank mai döntéseivel újabb kamatemelésekre készült fel, és nagy szigorítás várható a lengyel jegybank mai ülésén is. A nyomás az eurón és a régiós devizákon ma enyhült, de az amerikai embargó friss híreire visszatért. A spekulációs nyomás nem csoda annak fényében, hogy az olajárak emelkedése még magasabbra tornázza az inflációt, hozzá mérten még mélyebben a negatív tartománya tolva a kamatszinteket. 

Az Európai Tanács csütörtök-pénteki ülését feszült figyelemmel várják a piacok, bár az orosz földgáztól és kőolajtól erősen függő Németország előre elutasította az energiaimport tiltására tett amerikai javaslatot - ezt Olaf Scholz kancellár tette világossá hétfőn. 

 

A olajszankciókról folyó vitával megjelent az első nagy repedés a nyugati országok Oroszország elleni frontján - összegezte a fejleményeket a Politico. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes tegnap a 300 dolláros olajár vízióját felvetve kijelentette: a Moszkvára záporozó szankciók után - amelyek  például leállították az új Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezési folyamatát - leállítsa a szállításokat a már működő Északi Áramlat 1 vezetéken is. Nyilvánvaló utalásként Kínára azt is megemlítette, hogy az értékesítendő földgázt átirányíthatják más piacokra is.