Vlagyimir Putyin totális pánikban van, hogy forradalom robban ki Moszkvában, emiatt próbál egyre brutálisabb eszközöket bevetni Ukrajna megtörésére – ezt mondta Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton, pártja tavaszi konferenciáján a Sky News tudósítása szerint.  

A kormányfő szerint az oroszok által indított kegyetlen és barbár támadások a civilek ellen semmiben sem különböznek Adolf Hitler nácijainak tetteitől. 

Johnson figyelmeztetett: Putyin várhatóan nem áll meg majd Ukrajnánál és ez a háború csak a kezdete annak a megfélemlítésnek, amelynek Kelet-Európa a következő korszakban ki lesz téve. 

„Putyin félt Ukrajnától, de nem azért, mert belépett volna az ország a NATO-ba. Putyin azért rettegett Ukrajnától, mert ott van szabad sajtó, szabad választások és fejlődés. Putyin rettegett, hogy ezt az oroszok is látják” – mondta beszédében a politikus, majd hozzátette: Oroszországban ma 15 év börtönt kaphat valaki azért, mert az inváziót inváziónak nevezi. 

Ha pedig Putyin ellen szavazol a választásokon, akkor vagy megmérgeznek, vagy lelőnek 

– emelte ki Johnson, aki szerint teljes pánikban van az orosz elnök egy esetleges moszkvai forradalom miatt. 

Fotó: Robert Perry

A brit kormányfő szerint a világ fordulópontjához érkezett. Ha Putyin nyer Ukrajnában, akkor utána semmi sem állítja meg, hogy eltiporja Moldovát, Grúziát és a Balti államokat, illetve segítsen felemelkedni vele szimpatizáló diktátoroknak a Közel- és a Távol-Keleten. 

Johnson: fájdalmas lesz leválni az orosz energiáról

A brit kormányfő szerint azonban ez szükséges és emiatt az atomenergia felé kell fordulni.