A magyar emberek kevésbé szembesülnek a háborús helyzet kedvezőtlen következményeivel, mint a világ más országaiban élők, az állami juttatások, a béremelések, valamint a több területen működő árbefagyasztás miatt  – mondta a Magyar Nemzetnek Suppan Gergely. 

A Takarékbank vezető elemzője jelezte, hogy a tehetősebb államokban is gondot okoz az árak emelkedése, Afrika északi országaiban akár éhséglázadás is kitörhet a gabonahiány miatt. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány után most az Ukrajnában zajló háború és annak következményei állították rendkívül nagy kihívás elé az országokat, köztük hazánkat is. 

Nem látunk előre, sok a bizonytalanság. Nem tudhatjuk, hogy pár nap múlva békét kötnek-e a felek, vagy még hónapokig tart a háború.  Minden lépés befolyásolja a gazdasági kilátásokat, ezért most nagyon nehéz előrejelzéseket készíteni

 – mondta Suppan Gergely a Magyar Nemzetnek.

Az elemző szerint nehéz megjósolni az események közvetett hatását. Az miatt azonban csökkenhet a vásárlóerő, azonban most még nem tudni, milyen mértékben. 

Fotó: Shutterstock

Suppan Gergely emlékeztetett, nemrégiben még mindenki abban reménykedett, hogy a koronavírus-járvány végével felpörög a turizmus és végre minden terület helyreáll. A növekvő bizonytalanság miatt azonban az emberek ismét visszafogják az utazásaikat. A déli államok már régóta várják, hogy Európa északi országai megrohamozzák őket, a jelenlegi bizonytalanság miatt azonban elodázódhat a szektor visszaállása. 

Az elemző hangsúlyozta, hogy 

egész Európában megnőtt a kiszámíthatatlanság, miközben a költségek emelkednek. 

Kiemelte a vendéglátóiparban dolgozókat, akiknek jelentősen megnőttek a kiadásai az energiaárak elszaladása, az étolaj, a hús és a többi élelmiszer drágulása miatt.

A szakértő szerint Magyarország esetében kedvezőnek mondható, hogy a kormány az év elején visszafizette a gyermeket nevelő családoknak a tavalyi személyi jövedelemadójukat, és visszaépítették a 13. havi nyugdíjat is. Az is szerencsés, hogy húsz százalékkal nőtt a illetve hasonló mértékben emelkedtek több ágazatban is a fizetések.