Az Ente Nazionale Idrocarburi, vagyis az olasz állami szénhidrogén-vállalat (ENI) közölte, hogy nem tud rubelben fizetni az orosz gázért. Az indoklás igen egyszerű:

a vállalat nem rendelkezik rubellel.

Ezt az ENI vezérigazgatója Claudio Descalzi mondta el egy Egyesült Arab Emírségekben rendezett energiafórumon.

Az ENI már korábban azt is bejelentette, hogy kilép az oroszországi Kék Áramlat projektből és lemond az Oroszországban lévő jelenlétéről is.

Fotó: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images

A Kék Áramlat egy a Fekete-tengeren, a tengerfenekén keresztülfutó földgáz vezeték, ami keresztül Törökországba szállítják az energiahordozót. A vezeték 1213 kilométer hosszú, ebből 396 kilométernyi szakasza van a tenger mélyén. A vezeték tengeri szakaszát az orosz Gazprom és az olasz ENI közös vállalata, a Hollandiában bejegyzett Blue Stream Pipeline üzemelteti. A szárazföldi szakaszok a Gazpromhoz és a török BOTAS olajvállalathoz tartoznak.

Nincs vagyonunk Oroszországban, nincsenek ott projektjeink, de veszünk orosz gázt. Azt kérték, hogy rubelben fizessünk, ezt nem fogjuk tudni megtenni, mert nincs rubelünk. Az élő szerződés pedig euróban határozza meg a kifizetéseket. Ezt egyoldalúan nem lehet módosítani. Egy ilyen változtatáshoz megállapodásra van szükség

– mondta Descalzi.

A cégvezető azt is elmondta, hogy a vállalatnál nem biztosak az orosz üzemanyag ellátásban, mivel az orosz földgáz Ukrajnán keresztül érkezik Olaszországba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még március 23-án jelentette, ki, hogy a barátságtalannak nyilvánított országok csak rubelben fizethetnek az orosz gázért.

Az ebbe a barátságtalan kategóriába tartozik. A közösség gázimportjának 40 százaléka származik Oroszországból.