Egyesült Államok

Amerikában az az index, amely az egy család lakta házak árának éves változását jelzi, messze a 2008-as ingatlanválság előtti szintek és a 4,3 százalékos harmincéves átlag fölé emelkedett a pandémia kezdete óta, amikor a Federal Reserve a korábbinál is nagyobb ütemben kezdte pumpálni a pénzt a gazdaságba. Decemberben 17,6 százalékot mértek a Fannie Mae és Freddie Mac garantálta jelzáloggal terhelt házakra, a januári adat ma válik ismertté.

Dánia

A dán jegybank és gazdasági minisztérium az ukrajnai háború és a Moszkva és a nyugati országok között emiatt megkezdődött szankciós adok-kapok gazdasági és monetáris politikai hatásairól számol be, két órával azelőtt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan felszólal a dán parlamentben online.

Németország

Márciusban mínusz 8,1 pontra esett – mélyen az elemzői várakozás alá – a GfK németországi üzleti bizalmi indexe, holott az elemzők némi javulást vártak a februári mínusz 6,3-hez képest. Az ok az, hogy az év elején gyorsabban terjedt a pandémia a vártnál, az pedig továbbra is a több évtizedes csúcsok körül jár, miközben Ukrajnában háború tört ki. Az áprilisi adat ma esedékes.

Ausztria

Az Unicredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexe szerint az osztrák iparban februárban 58,4 pontra csökkent az aktivitás a januári 61,5 ponthoz képest. Ez még mindig bőven a gazdasági növekedést jelző 50 pont felett van, és a ma esedékes márciusi adat megmutatja, így maradt-e az ukrajnai háború kitörése után is, ami tovább erősítette a gazdaságot gátló energiaár-emelkedést.

Baltikum

A Szovjetunióból három évtizede kiszabadult három balti köztársaságban sokan fenyegetve érzik magukat a térségükben, Oroszország és Ukrajna között kitört háború miatt. Alar Karis észt, Egils Levits lett és Gitanas Nauseda litván államelnök online eseményen vitatja meg az ukrajnai fejleményeket az atlanti tanáccsal.