A világ második legnagyobb távközlési vállalatának vezérigazgatója, Börje Ekholm és az igazgatóság többi tagja nem kapta meg a keddi közgyűlési szavazás során a kellő támogatást ahhoz a határozathoz, amelynek értelmében felmentették volna őket a jogi felelősségre vonás  alól. A vezetők ugyanakkor a helyükön maradnak közölte a cég, amelynek részvényesi közgyűlését, jelentősége miatt, az interneten közvetítették.

A szavazás részletes eredményét nem tették közzé, de a határozathoz a szavazati joggal rendelkező részvényesek több mint tíz százalékának  támogatására lett volna szükség. A Norvég Szuverén Alap, a Robur, Cevian és Nordea beruházási alapok, valamint az AP svéd nyugdíjalap az igazgatóság jogi felelősségre vonásának elkerülését biztosító határozat ellen szavazott.

Az ügy februárban robbant ki, majd az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) is közzétette erre vonatkozó jelentését vasárnap.

Fotó: Shutterstock

Az Ericsson ezek után arra kényszerült, hogy közzétegye belső vizsgálata eredményeit. Ezek esetleges korrupcióra utaltak a cég sok évi iraki tevékenysége során. A korrupciógyanús ügyek között szerepelt gyanús közlekedési költések kifizetése az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken, ahol az összegek a gyanú szerint a dzsihadista csoport zsebébe juthattak.

Március elején az Ericsson bejelentette, hogy az amerikai főügyészség újabb vizsgálatokat indított ellene. 

Az iraki ügy miatt az óriáscég részvényei több, mint 25 százalékot estek a tőzsdén.

Az Ericssonban 4,5 százalékos részvénycsomaggal rendelkező Cevian Capital befektetési alap közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: 

az Ericssonnak nem sikerült a szükséges átláthatósággal eljárnia az iraki ügyben.