Oroszország felajánlotta, hogy a jövő héten lejáró 2 milliárd dollár értékű Eurobond-2022 szuverén államkötvényeket rubelben vásárolja vissza – elemzők szerint ezzel enyhítve az ország kemény valutában történő törlesztési terheit. Refinitiv adatbázisa szerint tulajdonosai között olyan nagy vagyonkezelők is szerepelnek, mint a Brandywine, az Axa, a Morgan Stanley Investment Management és a BlackRock.

A pénzügyminisztérium április 4-én lejáró kötvényekre vonatkozó ajánlata, amely Oroszország idei legnagyobb adósságfizetése, arra válaszul érkezett, hogy a nyugati országok szigorú szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, ami jelentősen megnehezíti Moszkva hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez.

A 2012-ben kibocsátott kötvényeket április 4-én, a lejáratuk napján névértékük 100 százalékának megfelelő áron vásárolják vissza – áll a minisztérium közleményében. Az azonban nem tisztázott még, hogy a kormány által visszavásárolt mennyiség korlátozott-e.

Fotó: SEFA KARACAN / AFP

Fontos kiemelni, hogy

a kötvény feltételei előírják, hogy a visszafizetésnek dollárban kell történnie.

A lejáratkori rubelben történő visszafizetés Oroszország külső államcsődjének tekinthető, amire egy évszázada nem volt példa.

Himanshu Porwal, a Seaport Global hitelelemzője úgy véli, hogy ez egy vételi ajánlat és nem egy végleges döntés arról, hogy ezeket a kötvényeket rubelben fogják kifizetni. Az orosz hatóságok feltehetően fel akarják mérni a befektetők körében a rubelben történő kifizetés elfogadására való hajlandóságot. Eszerint a lépés célja pusztán az lenne, hogy segítse az orosz kötvénytulajdonosokat, akiknek most nehézséget jelent a dollárkifizetések fogadása, mivel az Euroclear nemzetközi elszámolási rendszer blokkolja az orosz elszámolási rendszerbe irányuló dollárfizetéseket.

„Most mindenki dollárt akar, mind Oroszországban, mind azon kívül, így feltételezem, hogy csak a helyi tulajdonosok és a szankciók miatt problémákkal küzdő helyi bankok fogják igénybe venni ezt a lehetőséget” – mondta Kaan Nazli, a Neuberger Berman portfóliómenedzsere.

Tim Ash, a BlueBay Asset Management elemzője ezzel szemben azt állítja, hogy a lépés az orosz központi bank és a pénzügyminisztérium válaszlépése, amellyel megpróbálja elhárítani a nemfizetést és stabilizálni a piacokat és a rubelt. Ash szerint az Egyesült Államok Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatalának (OFAC) ezért világossá kell tennie, hogy nem fogja meghosszabbítani az orosz államkötvények amerikai magánszemélyek vagy szervezeteket számára történő kifizetésének a türelmi időszak lejártát követő május 25-i határidejét.

Az orosz pénzügyminisztérium nem közölte az Eurobond-2022 külföldi és orosz tulajdonosainak megoszlását. Nem válaszolt a Reuters azon kérdésre sem, hogy a fennálló 2 milliárd dollárból mennyit akar visszavásárolni, illetve mi történne, ha a befektetők visszautasítanák az ajánlatot.

Az orosz pénzügyminisztérium kedden közölte, hogy

teljes egészében kifizette a 2035-ben lejáró orosz eurókötvény 102 millió dolláros kamatszelvényét, amely a harmadik kifizetés azóta, hogy nyugati szankciók sújtják az országot és Moszkva jelentős devizatartalékainak egy része befagyasztásra került.

Oroszország következő kifizetése március 31-én várható, amikor egy 447 millió dolláros kifizetés válik esedékessé, míg április 4-én a lejáró kötvények mellett egy 2042-es szuverén dollárkötvény 84 millió dolláros kamatszelvénye is törlesztésre vár majd.

A Vatikán lépése erősíthette a rubelt

Több mint 5 százalékot erősödött az orosz deviza a dollárral szemben szerda délelőtt. Meg nem erősített hírek szerint egy nagyobb euró-rubel tranzakció is segíthette az orosz devizát.