Nem okozott meglepetést a cseh jegybank (CNB) mai fél százalékpontos emelése, ami 5 százalékra tolta feljebb az irányadó kamatot. Jelzi a közép-európai devizák folytatódó törékenységét, hogy ez a szigorítás csak szinte pillanatnyi erősödést tudott okozni a korona árfolyamában, mert a nemzetközi hangulat jelenleg a dollárnak kedvez, nem az eurónak és a feltörekvő gazdaságok devizáinak.

Fotó: AFP

A CNB döntéshozóinak nyilatkozatai előrevetítették a fél százalékos emelést, és azt is, hogy ezzel még várhatóan nincsen vége a cseh szigorításnak. Ezzel együtt a szigorítási ciklusban eddig 475 bázispontot emelt a CNB, ami több, mint a 3,5 százalékpontos emelkedés az MNB alapkamatában, ténylegesen azonban a magyar jegybank szigorított nagyobbat, hiszen effektív eszköze, az egyhetes betét kamata 540 bázisponttal nőtt.

A hangulat ma a nemzetközi piacokon kedvezőtlen volt a feltörekvő piaci devizák számára, és mind követték az euró dollár elleni gyengülését. A korona is, de a kamatemelés a 24,47 feletti szintről 24,36-ig röpítette a koronát az euró keresztben, de kérészéletű volt az erősödés, és a cseh deviza a hajnali szintjei közelébe, 24,4-en túlra vonult vissza.

A forint és a zloty számára nem volt szépségtapasz, az előbbi  367,25 környékéről 371 közelébe gyengült délután fél 4 előttig, de aztán visszatért a 370-es vonal erősebb oldalára, az utóbbi vissza se pattant, és 4,64 vidékéről 4,66-on túlra gyengült. Az orosz bejelentést követően a rubelfizetésről az Európába szállított földgázért, mindhárom közép-európai deviza erősödött, és a forint 4 órakor már a 368-as szintet tesztelte.