Katar 5 milliárd dollárt (1695 milliárd forint) fektet be Egyiptomban 

jelentették be egyiptomi vezetők, miután Kairóba látogatott Katar pénzügyminisztere és külügyminisztere. A kormány nem közölte, hogy milyen ágazatokba fektet be Katar.

A QatarEnergy kőolaj- és gázipari óriáscég viszont közleményben jelentette be, hogy megállapodást írt alá az ExxonMobil amerikai vállalattal, amelynek értelmében 40 százalékos részesedést szerez az egyik, egyiptomi partoknál található kőolaj-fúrótoronyban, így 

a QatarEnergy megveti a lábát az egyiptomi kőolaj- és földgázágazatban.

A szerződés értékét a katari vállalat nem közölte.

Katar már nyeregben érzi magát, és folyamatosan tárgyal Európával a gázellátás növeléséről.

Fotó: Shutterstock

Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein 2017 júniusának végén szakította meg kapcsolatait Katarral, amelyet egyebek mellett azzal vádoltak meg, hogy támogatja a Kairó által terrorszervezetnek minősített Muzulmán Testvériséget.

Egyiptom és Katar viszonya a Doha által támogatott Mohamed Murszi egyiptomi elnök 2013-ban történt megbuktatása óta feszült volt.

Kairó és Doha 2021. január 20-án vette fel hivatalosan ismét a kapcsolatokat a Katar és négy arab ország, köztük Egyiptom közötti megbékélés keretében. 

Doha már korábban is fektetett be Egyiptomban: 2021-ben szállodát avatott Kairóban, amelynek az értéke és az építési költsége 1 milliárd dollár volt. Szíszi kedden méltatta Katar szerepét a térséggel szemben álló kihívások leküzdésében, Száni pedig Egyiptomnak az arab világban a biztonság és a stabilitás pilléreként betöltött szerepét hangsúlyozta.