A kínai hatóságok a hétvégén döntöttek arról, hogy a frissen azonosított koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt lezárják Sanghajt. Vasárnap 50 covid-fertőzöttet és 3450 tünetmentes beteget regisztráltak, ami a legnagyobb napi esetszám volt a járvány két évvel korábbi kitörése óta a metropoliszban. Akkor úgy döntöttek: a várost két részletben – legkevesebb egy hétre – lezárják a vírus megfékezése érdekében, és koronavírus-tesztnek vetik alá a teljes lakosságot. A koronavírus-járvány első hullámának elvonulása óta a mostani a legsúlyosabb korlátozás, amit Kína pénzügyi központjában bevezettek.

A nyugati városrészekre az eredeti tervek szerint pénteken tettek volna lakatot. Ám szerdán közölték: már két nappal korábban lezárják Sanghaj történelmi belvárosát, illetve a Huangpu-folyótól nyugatra mindent, és elkezdik az ott élők tömeges tesztelését is, miután szerdán 329 új beteget azonosítottak, valamint további, több mint 5600 tünetmentes fertőzöttet. 

Fotó: Hector RETAMAL / AFP

A friss adatok rosszabbak annál, mint az év elején Kína-szerte tapasztalt covid-hullám során voltak, így félő, hogy a városra kirótt karantént 

Költséges lépés a vesztegzár

Sanghaj akár egy hónapig tartó, teljes lezárása a hongkongi Kínai Egyetem szakértőinek számításai korábbi szerint közvetlenül 4 százalékkal csökkentheti az ország GDP-jét, de a közvetett hatások a bruttó nemzeti össztermék ennél is nagyobbak – 7 százalékos kiesést okozhatnak. (Hasonló kiesést jelentene egyébként a kisebb, de gazdaságilag épp ennyire jelentős Peking lezárására is.)

 A kínai zero-covid stratégia egyik sarokpontja, hogy a hatóságok minden közösséget (városrészt vagy akár teljes városokat is) lezárnak, ahol az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma két hétig meghaladja a napi 10 újonnan azonosított esetet. Az ilyen közösségeket a hatóságok vesztegzár alá vonják, azaz szinte hermetikusan elzárják a külvilágtól. Az itt élők nem hagyhatják el otthonaikat, kivéve a központilag elrendelt hatósági tesztelések idejére. Csak a létfontosságú élelmiszereket, illetve gyógyszereket szállító járművek léphetnek be a karantén alá vont területekre. Egy háztartásból egy személy léphet ki az utcára, kétnaponta legfeljebb egyszer, hogy bevásároljon a vele egy fedél alatt élők számára.

A rendelkezések betartását 24 órás rendőrségi járőr-szolgálat ellenőrzi.

Fotó: Zhang Jian / Xinhua via AFP

Vasárnap óta több mint 9 millió tesztet végeztek el a hatóságok Sanghajban, és elkezdték a közterek, irodák, piacok, iskolák, sőt, még az irodaépületek fertőtlenítését is. Ez a tervek szerint egy teljes hónapon át folytatják majd.

Így mérsékelnék a gazdasági károkat

A vesztegzár miatt leálltak a város üzemei, így az autógyárak is. A kínai nagyváros lezárása azonban nem csak helyben okoz gondokat, de világszerte érezteti hatását. Az olaj árfolyamának hét eleji, több mint 6 százalékos csökkenését is részben ezzel magyarázták a szakértők, akik arra számítanak, hogy az ázsiai ország nyersolaj-igénye visszaeshet, ezzel az orosz-ukrán háború miatt létrejött globális piaci egyensúlytalanság fokozódhat.

A Maersk tengeri konténerszállító óriásvállalat is figyelmeztetett: a világ legnagyobb kikötővárosának lezárása jelentősen visszaveti a tengeri teherfuvarozási szolgáltatásokat, növeli a szállítási időt és a fuvarozás költségeit, illetve csak még jobban szétzilálja a globális ellátási láncokat.

A kínai nagyvárosban is jelenlevő brókercégek, kereskedőházak, eszközkezelők és befektetési alapok munkatársai úgy próbálják kikerülni a vesztegzárat, hogy beköltöztek az irodáikba.

A helyi tőkepiac, a Lucsiazui-negyed felhőkarcolóiban több mint 20 ezren dolgoznak, akik közül sokakat a lezárás kezdete előtt az irodákba rendeltek, ahol a cégek hálózsákokkal, élelemmel és egyéb, a több napos "bentlakást" segítő eszközökkel várták őket.

A város vezetése adóvisszatérítést ígért a helyi vállalkozóknak, és bejelentette: csökkentik az irodabérleti díjakat, valamint olcsó hitelekkel segítik a vállalkozások újraindulását, amint feloldják a vesztegzárat.