Sanghaj Kín pénzügyi központjának számít, a lezárás keretében hidakat és alagutakat zártak le és az autópályák forgalmát is korlátozzák.

Az intézkedéseket két lépcsőben hajtják végre, először a város kettészelő Huangpu-folyó keleti része került karanténba.

Itt elkezdődött a lakosság Covid-19 tesztelése, hogy kiszűrjék a fertőzéses eseteket és megállítsák a járvány terjedését. A folyótól nyugatra élők megrohamozták az üzleteket, felvásárlási hullám indult, így készültnek rá, hogy április elsejétől őket is eléri a lezárás – számolt be róla a Reuters.

A járvány kitörése óta a legnagyobb napi fertőzésszámot regisztrálták Sanghajban vasárnap, illetve az elrendelt intézkedések is az eddigi legsúlyosabbak a városban.

Lezárt útszakasz Sanghajban. Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP

Kínában már így is borús volt a piaci hangulat a globális politikai és gazdasági hatások miatt. Az orosz–ukrán háború, az egyre fokozódó és a világjárvány már így is bizonytalanná tették a kilátásokat, a kínai pedig már lassuló pályán van.

Sanghaj lezárása tovább ront a hangulaton, mivel várhatóan rontani fogja a munkanélküliséget, a fogyasztói keresletet és a globális ellátási lánc működését.

A sanghaji és a sencseni értéktőzsdén forgalmazott 300 legfontosabb részvényt összesítő CSI 300 index 0,6 százalékkal zsugorodott 4148,47 pontra, a Sanghaj Composite Index pedig kevesebb, mint 0,1 százalékot erősödött 3214,50 pontra. A Hongkong esetében jobb volt  ahangulat, a Hang Seng index 1,31 százalékkal tudott bővülni 21 684,97 pontra, a China Enterprises Index pedig 1,5 százalékkal emelkedett 7 396,25 pontra.

Ázsia szerte felemás volt a hangulat a kereskedés végén. A japán Nikkei 0,73 százalékos mínusznál állt meg, a dél-koreai Kopsi pedig minimális, 0,02 százalékot vesztett az értékéből. A tajvani Y9999 index majdnem 0,9 százalékkal került lejjebb, viszont Szingapúrban és Indonéziában pozitív volt a hangulat. A szingapúri STI több mint fél százalékos pluszt produkált, a indonéz JAKIDX pedig majdnem 0,7 százalékkal került feljebb.

Fotó: WANG YANTING / AFP

Az árupiacok sem reagáltak jól a ma hajnali hírekre Sanghajjal kapcsolatban. A Brent típusú kőolaj világpiaci ára csökkenni kezdett a lezárás hírére, mivel fennáll a lehetősége, hogy a város lezárása miatt kisebb lesz a globális kereslet az energiahordozóra – írta meg a BBC.

Az eddigi pesszimista hangulat ellenére nem számít mindenki nagy megtorpanásra a város méretű karantén miatt.

A Hang Seng Bank China vezető közgazdaásza szerint a lezárás nem lesz jelentős hatással az ellátási láncokra.

 Dan Wang úgy fogalmazott a BBC-nek, hogy a legtöbb gyár a megszokott módon működik a városban. Szerinte a dolgozóknak lehetőséget biztosítanak a munkára, vagy előre veszik őket a tesztelésben, hogy minél előbb munkába állhassanak.

Az ellátási lánc stabilitási prioritást élvez a védekezés megszervezése közben

– mondta Dan Wang.