Az orosz elnök most először ismerte el, hogy országa súlyos árat fizet a szankciókért; Vlagyimir Putyin televíziós beszédében arról beszélt: mélyreható gazdasági átalakításra lesz szükség Oroszországban – írja a Wall Street Journal.

Nem titkolom el, nem lesz könnyű. Az és a  ideiglenesen emelkedni fog. A feladatunk, hogy ezeket a kockázatokat minimalizáljuk.

A gyárbezárások, a munkahelyek elvesztése, a kamatok duplázódása és a rubel nagyarányú, csaknem 40 százalékos leértékelődése miatt ha akarná, sem tudná az orosz elnök eltitkolni a nyugati országok által bevezetett szankciók hatását. Oroszország az államcsőd köszöbén áll, még ha Vlagyimir Putyin arról is beszél, hogy az Egyesült Államok és Európa volt az, amely „fizetésképtelenséget jelentett Oroszországgal szemben, amikor lefoglalta a külföldön tárolt orosz eszközöket”. Oroszország több mint 630 milliárd dollárnyi külföldön tárolt tartalékához nem fér hozzá a szankciók miatt.

Putyin a még Oroszországban működő külföldi vállalatoknak is üzent; azt mondta, aki kitart, a jövőben újabb lehetőséget is kap. Az orosz elnök gazdaságélénkítő intézkedéseket is ígért: a nyugdíjak emelését és az állami foglalkoztatottak bérének kiegészítését, a növelését és a helyi vállalkozások támogatását. De elmondta azt is, hogy a Banka Rosszija nem kezd féktelen pénznyomtatásba, és az állam nem fogja szabályozni a fogyasztói árakat sem.