A kínai jegybank (PBOC) szerdán közzétett felmérése szerint a kínai fogyasztók óvatosabbak, mint a világjárvány kezdetekor voltak, írja a CNBC.

Fotó: KOKI KATAOKA / AFP

A negyedéves felmérés eredményei szerint 2022 első három hónapjában a kínaiak ahelyett, hogy elköltötték vagy befektették volna a pénzüket, inkább a megtakarítás mellett döntöttek.

A felmérés válaszadóinak 54,7 százaléka mondta azt, hogy az első negyedévben hajlamosabb volt a megtakarításra.

Ez a 2002 harmadik negyedéve óta feljegyezett legmagasabb arány a Wind Information adatai szerint.

Az elmúlt hetekben a rendkívül fertőző omikron változat terjedése zárlatokkal és karanténnal zavarta meg az üzleti és mindennapi életet olyan jelentős gazdasági központokban, mint Sencsen és Sanghaj.

A járvány harmadik évébe lépve a kínai hatóságok a jelek szerint a szigorú zéró Covid stratégia fenntartása helyett „pragmatikusabb megközelítésre” váltanak, nyilatkozta Carlos Casanova, az UBP vezető ázsiai közgazdásza csütörtökön a CNBC-nek.

Casanova azonban nem számít arra, hogy ezek a változások az év második feléig bekövetkeznek. Cége csökkenti a második negyedévi kínai GDP-re vonatkozó előrejelzését – mondta, anélkül, hogy számadatot közölt volna.

Bár a központi bank felmérése szerint az első negyedévben 23,7 százalékra csökkent a költeni akarók aránya, ami az elmúlt egy év legalacsonyabb értéke, a járvány legrosszabb időszakában, 2020 első negyedévében még ennél is kevesebb (22 százaléknyi) válaszadó fejezte ki költekezési szándékát.

Az oktatás volt a vezető kategória, amelyben a kínai fogyasztók a következő három hónapban növelni tervezték kiadásaikat. A PBOC felmérése szerint a megkérdezettek 28,9 százaléka válaszolt így. A tavalyi negyedik negyedévben ez az arány 27,2 százalék volt.

A kínai küzdelmei ellenére a felmérés szerint a házvásárlást tervező válaszadók aránya mindkét negyedévben 17,9 százalék volt.

A kínai fogyasztók a kiadások visszafogásával párhuzamosan pénzük befektetésére sem hajlanak. A Wind szerint a befektetni szándékozók aránya 21,6 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb érték a 2009 első negyedévéig visszamenő feljegyzések szerint.

A részvényvásárlási kedv volt a legalacsonyabb a három felsorolt befektetési kategória közül: az első negyedévben a részvények vásárlását tervezők aránya 16,2 százalékra esett vissza az előző negyedévi 17,3 százalékról, derült ki a felmérés adataiból.

A PBOC közölte, hogy az 1999 óta végzett negyedéves felmérése 20 000 bankbetéttel rendelkező emberre terjedt ki az ország 50 városában.