Nemzetközi gazdaság

Több száz észt nő jelentkezett önkéntes katonai szolgálatra

Az ukrajnai háború kirobbanása óta több száz nő állt katonának. A Női Önkéntes Védelmi Szervezet létszáma így már 3200 fő. Ez az alakulat része Észtország állami félkatonai védelmének.

Bármennyire nevetségesen is hangzik ez így 2022-ben, ha harcolni kell, akkor harcolni fogok

- mondta a 41 éves Kristel Eriks, aki egyébként Norvégiában egy utazási irodánál dolgozik. Az észt Női Önkéntes Védelmi Szervezet már több mint 3 ezer főre nőtt, az elmúlt hetekben nagyjából 500 újonc jelentkezett, akiknek az életkora 20 és 60 év között van. A kiképzés alatt megtanítják nekik a fegyverek és a lőszerek működését, illetve táborállítást és a túlélés alapjait is elsajátítják.

Sir Keir Starmer, a munkáspárti vezető katonákkal ebédel az észtországi Tapa Katonai Bázison tett látogatása során.Fotó: Victoria Jones / PA Images via Getty Images

A balti államok, Észtország, Litvánia és Lettország a hosszú évek alatt már megtanulta, hogy milyen az oroszok irányítása alatt élni és láthatóan nem kérnek még egyszer Moszkva uralmából. Az és a tagjaként a térség sürgős megerősítését várják az Ukrajnában zajló háború miatt. A balti országok viszont az ukránokkal ellentétben NATO tagok, így a szervezet védelmét élvezik. Az észt vezetés pontosan emiatt nem érzi, hogy az ország katonai fenyegetéssel nézne szemben, Kaja Kalas miniszterelnök mai beszédében azt hangsúlyozta, hogy nincs veszély. Láthatóan a lakosság egy része nem osztozik a kormányfő nyugalmában.

A Reuters információi szerint az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezőket lőni nem tanítják meg, de megismerkednek a fegyverek működésével, az álcázással, a navigációval és a rádiós kommunikációval.

Az ukrajnai helyzet miatt minden minden veszélyre fel akarok készülni

- ezt a 38 éves Merle Vimb mondta a Reuters riporterének, majd hozzátette, hogy

A második gyerekemmel vagyok szülési szabadságon. Többnyire egyedül nevelem őket, így fel kell készülnöm arra is, hogy biztosíthassam a védelmüket.

Elmondta azt is, hogy egy közösségi média posztban látott egy hirdetést, amivel önkénteseket toboroztak. Ekkor döntötte el, hogy elsősegélynyújtást és katonai ismereteket fog tanulni.

Nem tudok csak tétlenül ülni és várni. Ha beüt a baj, akkor már késő lesz reagálni

- fogalmazott Vimb.

 

háboró Baltikum Oroszország Észtország NATO
Kapcsolódó cikkek