Az ukrán válság ellenére is fenntartja a békés munkakapcsolatot az űrben az Egyesült Államok és Oroszország – mondta hétfőn a NASA egyik magas rangú tisztviselője –, viszont az amerikai űrkutatási hivatal mérlegeli lehetőségeit, ha Oroszország megszegné kötelezettségeit. Eközben beüzemelte a Starlink műholdas rendszerét Ukrajna felett, hogy az internetes infrastuktúra ellen tudjon állni az orosz támadásoknak.

Munka szinten nem kapunk arra utaló jeleket, hogy az orosz kollégák ne lennének elkötelezettek az Nemzetközi Űrállomás (ISS) működtetése mellett. Mi, mint csapat, ugyanúgy dolgozunk, mint három héttel ezelőtt

– nyilatkozta Kathy Lueders, a NASA űrműveletekkel foglalkozó adminisztrátora. „Emellett nyilvánvalóan továbbra is figyelemmel kísérjük a globális helyzetet” – tette hozzá. Lueders megjegyezte, hogy bár a NASA-nak jelenleg nincsenek „tartaléktervei” az ISS Oroszország nélküli üzemeltetésére, a tisztviselők további együttműködést fontolgatnak a SpaceX-szel és a Northrop Grummannal.

Jan. 19, 2022. Pjotr Dubrov (a Prichal dokkolómodul bal alsó részénél) és Anton Shkaplerov (a Prichal jobb felső sarkánál található) a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljánál. Fotó: nasa.gov

A zavartalan üzemeltetés most kiemelt jelentőségű, hiszen várhatóan március 30-án lövik fel az első teljesen kereskedelmi célú rakétát, az Axiom Space Ax-1-esét a floridai Kennedy Űrközpontból. A SpaceX kulcsfontosságú partner ebben is, hiszen a négy fős legénység a Crew Dragon kapszulájában utazik az előőrse egy 10 napos tudományos küldetésre. Az itt elért eredmények részét képezik a NASA és az Axiom szélesebb körű megállapodásnak, miszerint további modulokkal bővítenék az ISS-t, ami ezzel akár az első kereskedelmi űrállomássá válhat.

Bár számos nemzet tagja a programnak, magát a Nemzetközi Űrállomást két szegmesre osztották, egy amerikaira és egy oroszra. A tagországok tartottak attól, hogy a földi konfliktus kihatással lesz az űrre is. Oroszország szerint azonban nem lenne célszerű az űrre is kiterjeszteni a szankciókat. ,,Ha blokkolják együttműködést, ki fogja megmenteni a Nemzetközi Űrállomást egy ellenőrizetlen körúttól, ami során az lezuhanhat akár az Egyesült Államokban vagy... Európában?" – írta Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz főigazgatója a Twitteren.

Az is esélyes, hogy egy 500 tonnás szerkezet Indiára és Kínára zuhan. Ilyen kilátásokkal akarja fenyegetni őket? Az ISS nem repül Oroszország felett, ezért minden kockázat a Nyugaté. Készen áll rá?– tette fel a kérdést az igazgató.

Fotó: Axiom Space / AFP

A hétfői tájékoztatón az Ax-1 legénységparancsnoka, Michael López-Alegría – a NASA korábbi űrhajósa és az Axiom alelnöke – elmondta, hogy az Ax-1-gyel kapcsolatos tevékenységek többsége az amerikai szegmensben összpontosul, így nem változik az ütemterv. Ennek ellenére a vállalati szereplők bevonása új bonyodalmakat jelenthet a modern konfliktusban.

Elon Musk szombaton aktiválta a SpaceX által üzemeltetett műholdas kommunikációs szolgáltatását, a Starlinket Ukrajna felett. Mikhajlo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterelnök-helyettese már jelezte is Twitteren, hogy megérkeztek a működéshez szükséges földi terminálok. Jelenleg mintegy 1600 Starlink műhold kering alacsony földpályán, amelyek szélessávú internetszolgáltatást nyújtanak a világ egyes részein. A konstelláció másodpercenként 100 és 200 megabájt közötti sebességet biztosít, ezzel védve az ukrán internetes infrastruktúrát az orosz kibertámadásoktól.