Újabb csapás érte az egyébként is egyre nehezebb helyzetben lévő autóipart, a világ legnagyobb gyártójának számító Toyota ugyanis pénteken közölte, néhány napra kénytelen leállítani gyártását számos üzemben Japánban.

Az ideiglenes leállásra a szerdai, 7,4-es erejű földrengés okozta ellátási problémák kényszerítik a japán autóipari vállalatot, mivel több alkatrész-beszállítójánál is fennakadásokat okozott a természeti katasztrófa.

Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

A Toyota 14 szigetországi üzeme közül 11-et érint a lépés, amely miatt a kapacitás több mint fele eshet ki, ugyanis 28 gyártósorból 18 függeszti fel a termelést, várhatóan jövő hét szerdáig.

A leállások bejelentésre egy nappal azt követően került sor, hogy a társaság közölte, a második negyedévben a tervezettnél 150 ezerrel kevesebb járművet tud leszállítani az ellátási láncokban jelentkező növekvő bizonytalanságok miatt, amiket a pandémia hatásai mellett immár az orosz-ukrán háborús helyzet is súlyosbít.

Hasonló lépésre kényszerült egy kisebb japán autógyártó, a Subaru is, amely hétfőig két összeszerelő üzemében és egy motorgyárában állítja le a termelést. A helyi autóipari szereplők közül a Honda és a Nissan azt közölte, hogy működésüket nem hátráltatja érdemben a szerdai földrengés.