A NASA sikeresen útnak indított négy űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) amerikai idő szerint ma hajnalban – számolt be róla a Fox News.

Az asztronauták a Freedom névre keresztelt SpaceX-rakétával utaznak.

A csapat helyi idő szerint hajnali 3 óra 52 perckor indult el a floridai Kennedy Űrközpontból. Az ISS-re szintén helyi idő szerint 20:15 perckor érkeznek meg.

A SpaceX szerint a 16 órás repülés alatt a személyzet körülbelül tízszer fogja megkerülni a Földet.

Ez az első olyan űrexpedíció, amelyet teljes egészében egy magáncég finanszírozott – írta meg a Fox Business. A NASA a kereskedelmi űrrepülés mérföldkövének nevezte az akciót.

Fotó: NASA/Aubrey Gemignani

Az űrszonda fedélzetén három NASA-űrhajós tartózkodik. Közöttük van Kjell Lindgren küldetésparancsnok, Bob Hines pilóta és Jessica Watkins, a misszió specialistája. A negyedik tag az Európai Űrügynökség szakértője, Samantha Cristoforetti.

A NASA külön kiemelte, hogy

ez az első olyan űrexpedíció, amelyben egyenlő arányban vesznek részt férfiak és nők, illetve az első űrmisszió, amelyben egy fekete nő is helyet kapott.

A legénység öt hónapot tölt majd az ISS-en. Egy másik négyfős csapatot váltanak az állomáson. A három amerikai és egy német űrhajósból álló csapat egy hét múlva tér vissza a Földre. 

Az állomáson dolgozik még három orosz asztronauta is.

A NASA azt is közölte, hogy ez a negyedik csapat, akik SpaceX Crew Dragon űrhajóval és Falcon 9 rakétával mennek az űrbe. Ezzel együtt az ötödik alkalom, hogy a NASA asztronautái a SpaceX gépével utaznak.