Joe Biden elnök csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok Kanadához és az Európai Unióhoz csatlakozva kitiltja az oroszokhoz kötődő hajókat az amerikai kikötőkből, további nyomást gyakorolva Oroszországra annak ukrajnai inváziója miatt – adta hírül a Reuters.

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP

„Ez azt jelenti, hogy egyetlen olyan hajó, amely orosz zászló alatt hajózik, vagy amely egy orosz szervezet tulajdonában van, vagy annak üzemeltetésében áll, nem köthet ki az Egyesült Államok kikötőiben” – jelentette be Biden.

A Reuters szerint 2021-ben az orosz hajók mintegy 1800 alkalommal kötöttek ki amerikai kikötőkben, ami a teljes forgalom csekély hányadát jelenti. A Biden-kormányzat kiterjedt vizsgálatot indított annak biztosítására, hogy az orosz hajókra vonatkozó tilalom ne legyen komoly hatással az amerikai ellátási láncokra.

Kanada március 1-jén lezárta kikötőit az orosz tulajdonú hajók előtt, és kitiltotta őket a kanadai vizekről, és az is hasonlóan járt el.

Az Egyesült Államok korábban kitiltotta az orosz repülőgépeket az amerikai légtérből, csatlakozva Kanadához és az Európai Unióhoz, és teljes tiltás alá vonta az orosz olajimportot, amely az Egyesült Államokba irányuló korábbi orosz hajóforgalom nagy részét generálta.

Félmilliárd dollárt ígért Ukrajnának az amerikai elnök

Joe Biden további segítséget adna az ukránoknak, a Kongresszus már a jövő héten szavazhat az 500 millió dolláros gazdasági segély, valamint a mintegy 800 millió dollárt érő fegyverszállítmány küldéséről.