A Wall Street Journal és a Reuters elemzői felmérései is azt mutatják: egyre több közgazdász szerint várható, hogy a Federal Reserve  az ellen küzdve olyan magasra tolja fel a kamatokat, ami már visszaesést okoz a világ legnagyobb gazdaságában. Nem először történne, és a "melyik ujjamat harapjam meg" esetéről van szó, hiszen az infláció féktelenné válása és a is rossz egy gazdaságnak.

Fotó: Shutterstock

Az infláció egyre több szakértő szerint már olyan szintekre hág - a februári 7,9 százalék négy évtizedes csúcsot jelentett -, amit a Fed akkor sem fog tolerálni, ha 2 százalékos célját csak egy meghatározatlanul hosszú időszak átlagában kell elérnie. Ezért erőteljes ütemben folytatja a márciusban megkezdett kamatemeléseket, mert rosszabbnak tart egy magas szinten hosszú időre megragadó inflációt, mint egy recessziót,  ami ideiglenes növekedési veszteség árán ugyan, de megfékezné az inflációt.

Az amerikai gazdaság erőteljesen növekszik, folytatva a kilábalást a pandémia okozta válságból, és az erős kereslet hozzátesz az energia- és élelmiszerárak hajtotta inflációhoz. Azt, hogy ebből recesszió lesz, még mindig nem osztja az elemzők többsége - habár a Fed kamatemelések folytatódását mindenki ténynek veszi - de az elmúlt hetekben-hónapokban jelentősen erősödött a pesszimizmus.

A The Wall Street Journal vasárnap közzétett felmérése szerint az elemzők átlagban 28 százalékos esélyt adnak arra, hogy a következő 12 hónapban recesszió lesz, szemben a januárban mért 18, és az egy éve kimutatott 13 százalékkal.  

A Reuters több, mint 100 közgazdász véleményét tesztelő felmérése szerint a Fed májusi és júniusi ülésén is fél százalékpontos emelés várható, ami 1,25-1,5 százalékra vinné fel az irányadó rátát, az év végére pedig 2-2,25 százalékra mehet fel a kamat. 

Közép-Európában, ahol háromnegyed évvel korábban kezdődött a szigorítás, és a kamatok már a 3-5 százalékos, régiókban járnak, ez a jósolt amerikai szint nem tűnik magasnak, Amerikában azonban - ahol hosszú évekig a nulla kamathoz és az óriási pénzbőséghez szokott a gazdaság - rizikósnak tartják ezt a tempót. Ezért a felmérésekben  résztvevők medián becslése szerint 25 százalék az esélye, hogy recesszióba fordul a gazdaság a következő 12 hónapban, 24 hónapra előretekintve viszont már 40 százalék.  

Az elemzők szerint a várt gyors kamatemelkedés ellenére sem süllyed az infláció a 2 százalékos cél közelébe 2024-ig., Az infláció előrejelzését ugyanakkor az energiaárakat tovább pörgető orosz-ukrán háború is nagyon megnehezíti. A háború és a nemzetközi szankciók a globális recessziós veszélyeket is erősítik.

A kínai 10-éves államkötvények hozama hétfőn 2010 óta először az amerikaiak alá bukott, miközben a kínai jegybank az amerikaitól eltérően nem szigorít, hanem lazít a monetáris politikán.