A tegnap délután 5,1 százalékot esett az Nvidia árfolyama a tengerentúlon, miután a Baird elemzője, Tristan Gerra felülteljesítőről semlegesre rontotta a cég besorolását - írta meg a MarketWatch. Ezzel együtt az aggodalmának is hangot adott az elemző a grafikus processzorok (GPU) túlkészletezése miatt.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Úgy látjuk, hogy a fogyasztói GPU-k esetében a közelmúltban elkezdődött a rendelésállomány törlése. A fogyasztói kereslet egyre kisebb, amit jól szemléltet a videokártyák folyamatos árcsökkenése, emellett pedig a PC-k iránti kereslet visszafogottabb. A keresletcsökkenés egyik oka az Oroszországgal szemben kivetett embargó

– írta meg közleményében Tristan Gerra. Utóbbi gondolatához hozzátette, hogy a legtöbb elemző alábecsüli az Nvidia fogyasztó GPU-üzletágának oroszországi kitettségét.

Ezen kívül úgy véli, hogy a kínai kereslet is visszaesett, ami a cég GPU forgalmának 25-30 százalékát adja.

Az Nvidia számára az Ethereum várható frissítése is problémát fog okozni, ami után várhatóan nem lesz szükség grafikus processzorra az Ethereum bányászatához. 

Rövid távon az elemző az Nvidia bevételének emelkedésére számít a második pénzügyi negyedévben, viszont a harmadik negyedévben már egy egy számjegyű csökkenést valószínűsít.

Fotó: VG