A Lengyelországba és Bulgáriába irányuló szállítás leállítása ellenére a Németországba irányuló orosz gázexport egyelőre biztonságos - közölte szerdán az orosz földgáz első számú német vevője, a Uniper. A csoport vezérigazgatója szerint azonban nem zárható ki, hogy Oroszország leállítja az európai gázszállításokat, ha a nyugati országok olajembargó alá helyezik.

RN-Purneftegaz Company in Yamal-Nenets Autonomous District
Fotó: Sputnik via AFP

A Gazprom orosz energiaipari óriás korábban közölte, hogy leállította a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába, amit a lengyel állami tulajdonú PGNiG is megerősített. "A lengyel szállítás leállítása azonban nem lesz hatással a Lengyelországon keresztül történő gáztranzitra" – emelte ki Niek den Hollander, a Uniper kereskedelmi igazgatója.

"Tehát bárki, aki Németországba szállít földgázt, továbbra is használhatja a Jamal-vezetéket" - mondta. "Ami a bolgár tranzitot illeti, úgy gondoljuk, hasonló a helyzet" – fűzte hozzá.

Klaus-Dieter Maubach vezérigazgató azonban a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta, hogy egy olajembargó már más tészta lenne, annak következtében Moszkva leállhatja a gázszállítást. "Bármilyen hasonló jellegű intézkedés a nyugati oldalon, azonnali reakciót válthat ki" – mutatott rá Maubach.

A Uniper egyébként a maga részéről nem látja akadályát, hogy hosszú távú gázszerződése keretében a Moszkva által javasolt módon fizessen.

"Úgy véljük, az oroszok által kért fizetési mód nem ütközik a szankciótörvénybe" - hangsúlyozta Tiina Tuomela, a Uniper pénzügyi vezetője, egyébként az Európai Bizottság múlt heti értékelésével egybehangzóan. Az első kifizetésre az új rendszer keretében a tervek szerint május végén kerülhet sor.