Közel két éve nem látott szintre erősödött hétfőn az orosz fizetőeszköz, délután 77 rubel alá is benézett az euró árfolyama, később 77,26-ig visszakorrigált a jegyzés, ám ez még így is 3,6 százalékos napon belüli erősödést takar. A dollárral szemben 3 százalékos volt a plusz, a zöldhasút 73,1 rubelen jegyezték, amire a ukrajnai invázió óta nem volt példa.

Fotó: Sputnik via AFP

A devizaerősödés oka, hogy az orosz nagyvállalatok a héten kezdik befizetni adóikat a költségvetésbe, az exportorientált cégek pedig kénytelenek devizájuk egy részélt piacra dobni. 

A helyi nagyvállalatok mintegy 3 ezermilliárd rubelt (40,2 milliárd dollár) utalnak a központi kasszába a Reuters számításai szerint. 

Fontos ugyanakkor megjegezni, hogy a devizapiaci likviditás csak árnyéka a háború előtti időknek, hiszen a külföldi befektetők, cégek a korlátozások miatt nem tudják értékesíteni a helyi eszközeiket, így tulajdonképpen egy mesterséges árfolyamról beszélhetünk. 

Mindeközben a piac feszülten várja a pénteki kamatdöntő ülést is, hiszen a háború kirobbanásakor kétségbeesett intervencióra kényszerült a monetáris tanács, amikor 20 százalékra emelte az alaprátát a rubel védelme érdekében, majd legutóbb 17 százalékra mérsékelte azt. 

A Reuters elemzői konszenzusa pénteken egy újabb 200 bázispontos kamatcsökkentésre számít. 

Egy másik gazdaságösztönző lépésre is készül Moszkva, hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a jelenlegi 12 százalékról 9 százalékra mérséklik a támogatott ingatlanhitelek kamatát. A jegybanknak nem könnyű biztosítani a szükséges likviditást a piacokon, hiszen a szankciók miatt a tartalékai jelentős részét befagyasztották, ráadásul a külföldiek részesedése a kötvénypiacon 17,7 százalékra zsugorodott, ami a legalacsonyabb szint 2012 márciusa óta.