A Rocket Lab amerikai repülőgépgyártó élesben április 29-én, pénteken tesz először kísérlet arra, hogy helikopterrel elkapja a saját fejlesztésű, többször használatos Electron rakétáját. Az Electront most először gyújtják be; amennyiben sikerül kellő magasságot elérnie, az hordozórakéta első fokozata leválik, és –miközben ejtőernyőt bont – visszaereszkedik az óceán fölé. A tervek szerint egy helikopter még azelőtt "elkapná" a négyemeletnyi nagyságú, zuhanó rakétát, mielőtt az vizet fogna. Ezzel a vállalat spórolhat a kilövési költségeken, valamint a környezetet is óvja, hiszen újrahasznosíthatja az elkapott fokozatot.

Izgatottan várjuk, hogy elkezdhessük az Electron program következő szakaszát– mondta a Rocket Lab alapítója és vezérigazgatója, Peter Beck április 5-i nyilatkozatában.

A pénteki kísérletre várhatóan a vállalat új-zélandi 1A-s kilövőkomplexumában kerül sor. Hogy elkapják a rakéta első fokozatát, egy egyedi Sikorsky S-92 helikopterre van szükség, amely körülbelül 150 tengeri mérföldre (278 kilométerre) az új-zélandi partoktól állomásozik a felszállás előtt. A hordozórakéta ejtőernyővel van felszerelve, amely a Csendes-óceán felett 13 kilométer magasságban kezd kibomlani, majd 6 kilométeres magasságban teljesen kinyílik, így lelassítja a zuhanás sebességét 35 kilométer per órára. Amint eléri ezt a sebességet, a helikopter várhatóan egy speciális horog segítségével „megragadja” majd az ejtőernyős zsinórt – megakasztva ezzel a rakéta zuhanását – és biztonságos helyre szállítja az alkatrészt. A Földet érst követően Rocket Lab mérnökei megvizsgálják, hogy a rakétafokozat valóban felhasználható-e újra.

Nem könnyű feladat elkapni egy rakétát, miközben az éppen zuhan vissza a Földre– mondta Beck.

Arra számítunk, hogy rengeteget tanulunk a küldetésből, miközben azon dolgozunk, hogy az Electron legyen az első újrafelhasználható orbitális kisméretű műhold-hordozórakéta, és még több indítási elérhetőséget biztosítsunk ügyfeleinknek.

Így nézhet ki a művelet a gyakorlatban: