Április 9-én éjféltől az EU-tagországokból Horvátországba érkező személyeknek nincs szükségük Covid-tanúsítványra, ami azt jelenti, hogy a magyaroknak személyi igazolványon vagy útlevélen kívül más okmányokkal nem kell rendelkezniük a belépéshez – jelezte közleményében a Horvát Idegenforgalmi Közösség. Mint írták, a harmadik országbeli állampolgároknak továbbra is meg kell felelniük a járványügyi feltételeknek, azaz Covid-tanúsítvánnyal kell rendelkezniük a Horvátországba történő belépéshez. 

Szintén holnaptól eltörlik a maszk viselésének kötelezettségét is Horvátországban, kivéve az egészségügyi ellátást végző és a szociális intézményeket.

A Horvát Köztársaság Polgári Védelmi Parancsnoksága ezenfelül határozott a bárok és a szórakozóhelyek munkaidejére vonatkozó korlátozások eltörléséről is.

A beutazási könnyítéseket nem véletlenül időzítették a hagyományosan nagyobb külföldi vendégszámot generáló húsvéti ünnepeket megelőző időszakra, egyértelművé téve a Horvátországba utazni szándékozók számára, hogy a turisták nagyon fontosak, és mielőbb, minél nagyobb számban várják őket.

Fotó: BEATA ZAWRZEL / AFP

Az idén eddig már több mint 11 ezer vendéget és közel 35 ezer vendégéjszakát regisztráltak a magyar piacról, ami a vendégszám tekintetében 380, a vendégéjszakákat illetően 320 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség elnöke.

A turisztikai szezon közeledtével Horvátország legnagyobb turisztikai kikötőhálózata, az Adriatic Croatia International (ACI) intenzíven dolgozik azon stratégiai projektek megvalósításán, melyek jelentősen emelik a nemzeti turizmus minőségét, és Horvátországot globális hajózási nagyhatalommá teszik – jelezte a turisztikai szervezet. Mint írták: 

intenzív munkálatok folynak az ACI Marina Dubrovnikban, ahol egy part menti falat húznak fel, amely akár 220 méteres új vízparti területet biztosít majd a korábbiaknál akár négy-öt méterrel is hosszabb hajók érkezéséhez és kikötéséhez, 

valamint új víz-, csatorna- és elektromos hálózatokat, illetve világítást építenek ki. Emellett az Adria déli részének legnagyobb szervizzónájának kialakítását is tervezik, amely jelentősen javítja majd a hajózási szolgáltatásokat, a vendégek nagy megelégedésére.

„Az ACI egyik fő stratégiai fókusza azonban minden bizonnyal Horvátország legnagyobb hajózási projektje, a leendő ACI Marina Rijeka, amely a Porto Baross kikötőben fog megépülni. Az ACI harmincéves koncessziót kapott erre a tengeri területre, és a jól ismert német Lürssen-csoporthoz tartozó Gitonéval együttműködve a következő néhány évben legalább 363 millió horvát kunát fektet a kikötő megépítésébe.

 Ez lesz Horvátország legnagyobb, 260 szuperjacht befogadására alkalmas kikötője, rangos 5 horgonyos minősítéssel és megajachtok kikötési lehetőségével. 

Amellett, hogy ez jelentős előnyökkel jár az egész helyi közösség számára – lévén egy csomó új munkahelyet teremt –, a kikötő jelentősen megváltoztatja majd Rijeka turisztikai kínálatát és látképét, a világ legkívánatosabb tengeri úti céljai közé sorolva ezt a várost – fogalmaz a közlemény.