Nemzetközi gazdaság

Közösen csökkentenék orosz gáztól való függésüket az észtek és a finnek

Úszó LNG-terminál bérlésével szándékoznak megteremteni az ellátásbiztonságot.

Taavi Aas, Észtország gazdasági és infrastrukturális minisztere és finn kollégája, Mika Lintilä megállapodtak abban, hogy országaik egyesítik erőforrásaikat egy úszó LNG-terminál bérléséhez, hogy biztosítani tudják a gázellátás biztonságát, írja az ERR.

Fotó: Shutterstock

„Észtország és Finnország gázellátása egyaránt erősen függ Oroszországtól, ezért szükségünk van egy B tervre és fel kell készülnünk az orosz gázról való lemondásra. Északi szomszédainkkal együtt úgy döntöttünk, hogy erőforrásaink egyesítése és a két ország gázellátásának biztosítása egy közös LNG-terminálon keresztül a legésszerűbb megoldás, amelyet még idén elfogadunk” – mondta Taavi Aas észt gazdasági és infrastrukturális miniszter.

„Az ukrajnai háború miatt fel kell készülnünk az esetleges gázellátási zavarokra. Az úszó LNG-terminál hatékony módja a gázellátás biztonsága megteremtésének, beleértve az ipari igények kielégítését is. Szeretnék köszönetet mondani az észt kormánynak a zökkenőmentes együttműködésért” – tette hozzá Mika Lintilä finn gazdasági miniszter.

A tervek szerint Észtország és Finnország is építeni fog egy-egy kikötőt (az észtországi Paldiskiben és a finnországi Inkooban), amely alkalmas lesz a közösen bérelt úszó LNG-terminál fogadására.

A megállapodás értelmében a terminált idén őszre kell a területre szállítani, és azon a kikötőhelyen fog várakozni, amelyik addigra felkészül a fogadására.

Onnantól kezdve pedig a piaci igények fogják meghatározni az aktuális helyzetét. A Finn-öböl mindkét oldalán létesített kikötőhelyek növelni fogja Észtország és Finnország ellátásbiztonságát.

Az országok fizetik a megfelelő infrastruktúra kiépítését, a terminál bérleti díját pedig a fogyasztás mennyisége alapján fogják megosztani.

A legjobb forgatókönyv szerint az ellátás biztonságának megteremtése Észtországban 10 millió euróba fog kerülni.

A terv az Elering és a Gasgrid hálózatüzemeltetők együttműködésével valósul meg.

A megállapodás gyors megoldást kínál a régió gázellátási problémáira. A Baltikum és Finnország egyaránt erősen függ az orosz gáztól. Finnország évente nagyjából 23 terawattóra (TWh), Észtország pedig 5 TWh gázt fogyaszt.

Az tervbe vette az orosz földgáztól való mielőbbi függetlenedést, legkésőbb az évtized végére.

 

cseppfolyósított földgáz Észtország gáz LNG Finnország cseppfolyósított földgáz-terminál
Kapcsolódó cikkek