Márciusban 10,15 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves alapon Romániában a februári 8,53 százalék után. Csúnya meglepetés, bár az felpörgése nem újdonság: az elemzők 9,4 százalék körüli számot vártak.

Fotó: PATRICK PLEUL / AFP

Európa-szerte hasonló tényezők pörgetik az inflációt tavaly óta: az energiaárak elszállásához hozzátett az orosz-ukrén háború és a nemzetközi szankciók, miközben a kereslet a pandémia szorításának enyhülése miatt erős, a kínálatot azonban fennakadások fékezik.

A hagyományosan gyorsabban növekvő keleti uniós országokban - különösen a Baltikumban - most is gyorsabb az infláció, mint a gazdagabb tagállamokban. A régió négy nagy gazdaságában pedig immár 10 százaléknál is magasabb, Magyarország kivételével, ahol márciusban 8,5 százalékos rátát mértek. 

Ami a románokat illeti,  a szomszédban zajló háború első teljes hónapjában, márciusban az előző hónaphoz képest 1,9 százalékkal szöktek feljebb az árak a februári 0,58 százalékos emelkedés után. Az élelmiszerek éves alapon 11,2 százalékkal drágultak, a februári 8,84 százalék után.