A szövetségi költségvetés további olaj- és gázbevételeinek várható volumene, amely a tényleges olajár bázisszint feletti túllépéséhez kapcsolódik, 2022 áprilisára 798,4 milliárd rubelre várható

- idézte az orosz pénzügyminisztérium közleményét a TASZSZ orosz hírügynökség. A közleményben azt is írják, hogy a költségvetési szabályok egyes pontjainak felfüggesztése miatt április hónapban nem vásárolnak devizát és aranyat.

A költségvetési szabályok egyes, a szövetségi költségvetés további olaj- és gázbevételeinek felhasználásával kapcsolatos rendelkezéseinek 2022-re történő ideiglenes felfüggesztése miatt a fenti források terhére nem kerül sor deviza- és aranyvásárlásra

- áll a közleményben.

A ténylegesen befolyt olaj- és gázbevételek 302 milliárd rubellel múlták alul a márciusban várt mennyiséget. A pénzügyminisztérium ezt azzal magyarázza, hogy a gázexport elmaradt a korábban jelzett szinttől és az AIT-rendszer szerinti bevételeknek alacsonyabb lett a dinamikája. Ezek mellett a kőolaj-alapanyagok jövedéki visszatérítése is visszavágta a bevételi számokat.

Ezekkel a hatásokkal együtt az intézmény további 496,3 milliárd rubel olaj- és gázbevételre számít.

Fotó: Shutterstock

Az USA újabb szankciókat vezetett be

Az Egyesült Államok újabb döntése értelmében Oroszország nem törlesztheti az amerikai bankszámláiról a dollárban jegyzett államadósságának aktuális kamatait - erről a Markets Insider írt. Az Ukrajna elleni háború miatt Washington már korábban befagyasztotta az amerikai bankokban elhelyezett orosz jegybanki devizatartalékokat. Egy kiskaput azonban hagyott az amerikai pénzügyminisztérium, hiszen ezekről a számlákról a dollárkötvények kamatait fizethette továbbra is. A friss döntés alapján erre többet nem lesz lehetőség, emiatt Oroszország késedelembe eshet.

Moszkvának 30 napja van, hogy kifizesse adósságát, különben törlesztési csődbe kerül. 

Oroszországnak tegnap két kötvénye után összesen több mint 600 millió dollárnyi kamatot kellett volna kifizetnie.

Ez egy idén kifutó után 552,4 millió dollárt és egy 2042-ben lejáró papír utáni 84 millió dollárt jelent. 

Oroszországnak 15 külföldi kötvénye van nagyjából 40 milliárd dollár értékben. Ezeket eddig sikerült időre törlesztenie a nemzetközi szankciók ellenére is. Legutóbb egy 447 millió dolláros adósságot rendezett Moszkva, még a múlt héten.