Eltörlik a 64 évben megállapított nyugdíjplafont, már 40 ledolgozott év után nyugdíjba lehet vonulni, a koncepcióból nem esik ki, de lefaragják az úgynevezett szülői bónusz mértékét – derül ki a Heger-kormány által elfogadott nyugdíjreform tervezetéből, amelyet ha a parlament is elfogad, akkor jövő januárjában lép életbe. 

A 2020-as szlovák parlamenti választás előtt a Robert Fico vezette Smer további voksok szerzése érdekében keresztülerőltette, hogy 64 évnél húzzák meg az öregségi nyugdíj határát, ami az utóbbi időszakban 62 éves szintről indulva évente 4-5 héttel tolódik ki, például az 1960-ban születettek már csak 63 éves korukban vonulhatnak vissza. 

A 64 éves plafon viszont demográfiai okokból fenntarthatatlan, ezért elemzők szerint a nyugdíjreform e lépése a legfontosabb elem. Ennek folyományaként az 1967-ben és még később születettek csak 64 éves koruk után mehetnek nyugdíjba, az új, mozgó korhatár az átlagéletkor növekedésének lesz függvénye. A reform további pillére, hogy 40 ledolgozott év után visszavonulhat a munkavállaló, tény, hogy ebben az esetben kisebb nyugellátást kap. Minden egyes, a tényleges nyugdíjkorhatár előtti hónap 0,3 százalékkal faragja le a nyugdíjat, azaz 1 év esetében ez 4 százalékkal kisebb nyugdíjat eredményez. Az említett két változás már csak azért is szükséges, mert így Pozsony hozzájut az uniós helyreállítási alap 500 millió eurós, a nyugdíjreformhoz kötődő forrásához.

Fotó: JOE KLAMAR / AFP

A harmadik változás viszont Milan Krajniak munkaügyi miniszter vesszőparipája, aki ragaszkodik az ún. szülői bónusz bevezetéséhez. Ennek eredeti verziója úgy nézett volna ki, hogy minden, munkaviszonyban lévő gyerek két évvel korábbi bérének 5 százalékát átutalhatta volna szüleinek, 2,5 százalékot az apjának, 2,5 százalékot az anyjának. Ez azt jelenti, hogy akinek bruttó havi keresete 1000 euró, az 50 eurót utalhatott volna át a szüleinek. A kormánykoalíciós partnerek nyomására ezt most 3 százalékra mérsékelték, azaz 1,5-1,5 százalék járhat egy-egy szülőnek, emellett egy felső határt is megállapítottak: legfeljebb a mindenkori országos átlagfizetés 1,2-szereséből számíthatják ki a szülői bónusz nagyságát. 

Az eredeti verzió éves szinten 500 millió eurós lyukat ütött volna a nyugdíjfolyósítást finanszírozó Szociális Biztosító költségvetésében, a szerényebb változat „csak” 200 milliós hiányt eredményez. A bónusz igazi hátulütője, hogy akinek gyermekei külföldön dolgoznak, azok nem részesülhetnek ebből a pluszforrásból. A júniusi parlamenti vita egyik sarokpontja éppen az lesz, vajon honnan teremtik elő ezt a hiányzó 200 millió eurót. Szlovákiában napjainkban egyébként 1,1 millió öregségi nyugdíjas él, akiknek átlagnyugdíja 513 euró.