A jelentés összeállítói szerint 2022 végén a vásárlóerő-paritáson (PPP) számított orosz részaránya a globális GDP 2,72 százalékára csökkent az előző évi 3,07-ról – írta meg az MTI a TASZSZ hírportálra hivatkozva.

Ez a részarány 2024-re 2,52 százalékig eshet, amikorra Indonézia részesedése a globális gazdaságból 2,61-ra fog bővülni.

A tavalyi év végén Oroszországot Kína, az Egyesült Államok, India, Japán és Németország előzte meg a sorban. 

2022–23 között az orosz GDP várhatóan nagyjából 10,6 százalékot csökken.

A Nemzetközi Valutaalap kedden nyilvánosságra hozott legfrissebb globális gazdasági előrejelzésében az szerepelt, hogy az orosz gazdaság az idén 8,5, jövőre pedig további 2,3 százalékkal zsugorodik. Az olaj- és gázembargó, valamint a szigorú pénzügyi szankciók

súlyos hatással lesznek az orosz gazdaságra

– olvasható az IMF prognózisában.

Fotó: Shutterstock

Az orosz jegybank mai közlése ennél rosszabb várakozásokról szólt.

Romló gazdasági teljesítményről adott hírt az orosz jegybank

Oroszországban az az idén elérheti a 22 százalékot, a GDP pedig legalább 9,2 százalékkal fog csökkenni – közölte az orosz jegybank az elemzői várakozásokat.

Eközben az Ifo gazdaságkutató intézet arra figyelmeztet, hogy Oroszországnak minden nappal kedvezőbbek a kilátásai, amit a Nyugat az energiahordozók bojkottjának halogatásával tölt. Európa értelemszerűen nehéz döntés előtt áll, és érthető, hogy időre van szüksége, hogy stratégiát készítsen az orosz energia kiváltására.

Európának meg kell találni az orosz energia kiváltásának legjobb módját. Nem teheti meg, hogy egy elhamarkodott lépéssel, B terv nélkül veti ki az embargót. 

A késlekedés viszont Oroszországnak is kedvez. Az egyértelmű, hogy a legsúlyosabb gazdasági csapás Moszkva számára az lenne, ha elesne az olajból, földgázból és szénből származó bevételeitől. Ezzel együtt

minden nap, amit Európa a tervezgetéssel tölt, Oroszországnak is időt ad az új értékesítési csatornák kidolgozására.

Az embergót nem lehet örökké halogatni. Ha Moszkva megtalálja és kiépíti az új vevői körét, akkor a nyugati szankciók értelmüket vesztik

– erről Karen Pittel beszélt, az Ifo kutatója.