Szerbiába továbbra is érkezik orosz gáz Bulgárián keresztül, annak ellenére, hogy a Gazprom orosz energiaipari vállalat leállította a Bulgáriába irányuló szállítást – közölte szerdán Zorana Mihajlović szerb energiaügyi miniszter.

 A Balkáni Áramlaton keresztül rendszeresen, a megállapodás szerinti 6 millió köbméteres mennyiségben kapunk gázt. Naponta körülbelül 4,6 millió köbmétert használunk fel, ami azt jelenti, hogy elegendő mennyiséggel rendelkezünk a szükségleteink fedezésére

 – mondta Mihajlović egy nyilatkozatban. 

Oroszország szerdán állította le a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállításokat, mivel a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért.

Steel,Long,Pipes,In,Crude,Oil,Factory,During,Sunset
Fotó: Shutterstock

Mihajlovic elmondta, hogy Szerbia több lehetőséget is mérlegel az esetleges ellátási zavarok esetére, ugyanakkor elutasították, hogy szankciókat vezessenek be Oroszország ellen – tudatta a Reuters. Az egyik lehetőség szerint az ország a Gazprom többségi tulajdonában lévő Banatski Dvor nevű gáztárolójában lévő gáztartalékokat használná fel, amely 21 napra lenne elegendő. Az ottani orosz tartalékok további 22 napot fedeznének. 

A másik lehetőség, hogy szükség esetén más energiaforrásokkal, például nyersolajjal helyettesítenék a gázt. 

Szerbia azt is fontolóra veheti, hogy például Magyarországon béreljen gáztárolót, és meggondolhatja, hogy Európával közösen vásároljon gázt – mondta Mihajlović.

Szerbia a Gazprommal kötött jelenlegi szerződését az év végéig hosszabbíthatja meg, ahelyett, hogy új, hosszú távú szerződést kötne.