Törökország elnöke 2018 óta először látogatott csütörtökön Szaúd-Arábiába, megmutatva, hogy végleg továbblépett Dzsamál Hasogdzsi újságíró brutális meggyilkolása után. Erdogan török elnök Szalmán királlyal és Mohamed koronaherceggel találkozik a két napos ott-tartózkodása alatt.

A Reuters értesülései szerint a megbeszélések között szerepel majd a „zűrzavaros idők maguk mögött hagyása is”. A király meghívása Törökország több hónapig tartó kampánya után érkezett, miszerint helyre szeretnék hozni a kapcsolatukat.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

Hasogdzsit, egy kritikus szaúdi újságírót, aki az Egyesült Államokban élt, brutálisan megölték az isztambuli szaúdi konzulátuson 2018 októberében. A CIA később arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosságot valószínűleg Mohamed koronaherceg rendelte el, aki hevesen tagadta a vádat. Nem sokkal az újságíró halála után a török elnök a szaúdi kormány „legmagasabb szintjeit” vádolta – Mohamed megnevezése nélkül – a gyilkosság engedélyezésével, majd azt követelte, hogy a szaúdiak adják ki a gyanúsítottakat Törökországnak. Kérését elutasították.

A gyilkosság és az azt követő vádak megfeszítették a kapcsolatot a két szunnita muzulmán regionális hatalom között, és Szaúd-Arábia nem hivatalos bojkottot indított a török ​​árukkal szemben, aminek következtében a Szaúd-Arábiába irányuló török export visszaesett több mint 90 százalékkal 2021 márciusára.

This handout photo taken and released on July 23, 2017 by Turkish Presidential Press Service shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shaking hands with Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman (L) during a meeting as part of an official visit in Jeddah, Saudi Arabia. - Erdogan embarked on July 23, 2017 on a key visit to the Gulf region aimed at defusing the standoff around Turkey's ally Qatar, saying no-one had an interest in prolonging the crisis. (Photo by HO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: HO / AFP

Törökország jelenleg súlyos pénzügyi problémákkal néz szembe, akárcsak az infláció elharapódzása és az energiaárak megugrása az orosz–ukrán háború következtében, így remélik, hogy helyreállíthatják a gazdasági kapcsolatot Szaúd-Arábiával – valamint Izraellel, Egyiptommal és az Egyesült Arab Emírségekkel –, hogy mérsékeljék a gazdasági nyomást.

Erdogan rijádi útja a török ügyészség április 7-i határozatának a nyomán született, miszerint lezárják a pert és átadják a közel-keleti országnak. Ezzel együtt ejtették a vádemelést a 26 szaúdi gyanúsított ellen. Ugyanakkor Hasogdzsi özvegye megfogadta, hogy folytatja a harcot, így számos független per folyik az újságíró halálával kapcsolatban.