A lap szerint Joe Biden államfő hamarosan bejelentheti az Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti háromoldalú biztonsági paktum (az úgynevezett AUKUS) kiterjesztését. A bejelentés már kedden megérkezhet, bár ezt sem Washingtonban, sem Londonban, sem Canberrában sem erősítették meg.

Az FT emlékeztet, hogy a megállapodás azért született, mert a Pentagon felismerte: fokoznia kell erőfeszítéseit a hiperszonikus fegyverek fejlesztése terén, hiszen Kína előttük jár a technológia fejlesztésében. Míg az Egyesült Államok kevesebb mint egy tucatszor tesztelte az új eszközöket, addig az ázsiai ország már több száz tesztet hajtott végre hiperszonikus rakétákkal, amelyek a hangsebesség ötszörösére képesek felgyorsulni.

Az Egyesült Államok tengerészetének rakétatesztje az Utah állambeli Promontory mellett 2021 októberében.
Fotó: EyePress via AFP

Emlékezetes, hogy az AUKUS aláírása után jelentős feszültség alakult ki az unió egyik legnagyobb tagországa és Ausztrália között, mert utóbbi lemondta a korábbi tengeralattjáró megrendelését. Ausztrália ugyanis az AUKUS-paktum részeként megállapodott az USA-val a nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárók beszerzéséről, és egy füst alatt felmondta a Franciaországgal 2016-ban kötött, több tízmilliárd dolláros szerződést 12 hagyományos meghajtású tengeralattjáró vásárlásáról.

A hangsebességnél több mint ötször gyorsabban haladó hiperszonikus fegyverek fejlesztésében Kína „legalább évekkel” megelőzte az Egyesült Államokat 

állította az amerikai fegyvergyártó Raytheon vezérigazgatója, Gregory Hayes.

A közelmúltban John Aquilino tengernagy egy interjúban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és Ausztrália fokozza az együttműködést az űrben és a kibertérben is, részben azért, mert az egyre nagyobb aggodalomra okot a kínai hiperszonikus fegyverek ellen. 

A hiperszonikus rakéták azonosítása, nyomon követése és az ellenük való védekezés képessége valóban kulcsfontosságú

 – mondta Aquilino. 

A hiperszonikus rakéták azért okoznak fejfájást az Egyesült Államok számára, mert nagyon nagy sebesség mellett is képesek pontos manőverekre repülés közben, ellentétben a ballisztikus rakétákkal, amelyek egy adott röppályát követnek, és így könnyebben elkaphatók.