A The Wall Street Journal azt írta, hogy a Biden-kormányzat a magas etanoltartalmú benzin árusításának ideiglenes engedélyezését fontolgatja a nyári hónapokra. A jogszabályok szerint június 1-től szeptember 15-ig csak a 10 százalékos etanol keveréket lehet árusítani a kutakon. Ezzel az a cél, hogy csökkentsék a legszennyezést a forró nyári hónapok alatt. Amerikai tisztviselők most azt állítják, hogy a kormányzat átmenetileg feloldhatja ezt a korlátozást, hogy visszafogják az egyre nagyobb üzemanyagár növekedést.

A kínálat ilyen irányú bővítése csökkenti az olajtól való függőséget és gallononként 10 centes megtakarítást jelenthet a jelenlegi árakhoz képest

– mondta a MarketWatchnak nyilatkozó vezető közigazgatási tisztviselő.

Fotó: PATRICK T. FALLON / AFP

Az amerikai olajvállalatok nem tartják jó iránynak a Biden-kormányzat próbálkozását az ár nyomás mérséklésére. Szerintük az elnöknek azon kellene dolgoznia, hogy ösztönözze az Egyesült Államok olaj- és gáztermelésének növelésére irányuló befektetéseket.

Aggódunk amiatt, hogy az adminisztráció nem a valódi strukturális problémákra összpontosít, hanem olyan rövid távú megoldásokat keres, amik nem a probléma középpontjában állnak

– mondta Frank Macchiarola, az American Petroleum Institute alelnöke.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség a orosz-ukrán háború miatt tartja elfogadhatónak az etanol-kvóta emelését.

Közleményük szerint a 15 százalékos etanoltartalmú benzin lehetővé teszi, hogy az ország saját forrásokból oldja meg a rövidtávú ellátási nehézségeket.

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy

amint lehet szigorú környezetvédelmi szabályokat fognak bevezetni, de jelenleg túl nagy nyomás nehezedik a kormányzatra a rekord mértékű üzemanyagárak miatt.

Jelenleg 2300 olyan benzinkút van regisztrálva az országban, ahol árulnak E15-öt, vagyis 15 százalékos etanoltartalmú benzint. Az USA-ban több mint 150 ezer üzemanyagtöltő állomás működik.