Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe. Az éghajlatváltozással együtt járó hőmérséklet-növekedés miatt egyre gyengébb a termés, a koronavírus áru- és munkaerőhiányhoz vezetett, az orosz–ukrán háború teljesen átalakította az exportot és az importot. A gáz pótlása mellett pedig a műtrágyabeszerzést is meg kell oldani. 

A Világbank globális recesszióra figyelmeztet. 

A BBC összefoglalójában a világ öt különböző táján tárta fel, hogy milyenek most az emberek megélhetési körülményei.

RIO DE JANEIRO, BRAZIL –FEBRUARY 15 : A person enjoys his day on Copacabana beach on a rainy day in Rio de Janeiro, Brazil on February 15, 2022. The arrival of foreign tourists has increased by 20 percent, even with the pandemic and the high risk of contamination of the variant Omicron, Brazil completes a week with moving average of deaths by Covid above 800 per day. The country has 638,913 deaths and 27,541,131 registered cases of the new coronavirus, according to data gathered by the consortium of press vehicles. Moving average of victims is now at 885. Fabio Teixeira / Anadolu Agency (Photo by FABIO TEIXEIRA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: FABIO TEIXEIRA / Anadolu Agency via AFP

Brazíliában az a paradox helyzet alakult ki, hogy bár a termőföldek tele vannak, a háztartások hűtői mégis üresek maradtak. Annak ellenére, hogy az ország mezőgazdasági nagyhatalomnak számít, 

minden negyedik személy éhezik mennyiségileg vagy minőségileg.

A fizetések ugyanis közel sem tartottak lépést a rohamosan emelkedő inflációval, és az élelmiszerek szinte megfizethetetlenné váltak. 

A portálnak nyilatkozó Rosiane például arról számolt be, hogy használt étolajból készíti otthon a szappant a tisztálkodáshoz, és a mások által meghagyott ételmaradékot fogyasztja el.

Új-Zéland eddig is hírhedten drága volt a napi megélhetés szempontjából, és a turistáknak is fel kell készülni a borsos árakra. A főváros Wellingtont a világ legdrágább helyszínei között tartják számon. A benzin- és az élelmiszerárak megállíthatatlannak tűnő növekedése többeket is arra késztet, hogy elvándoroljanak az országból. 

Az első számú úti cél a valamivel kedvezőbb életkörülményeket kínáló Ausztrália.

A kormány tett lépéseket a helyzet enyhítésére, például támogatják az üzemanyag-vásárlást, és a tömegközlekedés árát a felére csökkentették, ezek azonban még mindig nem bizonyulnak elegendőnek, főleg ha a családoknak már a napi betevő a tét.

Olaszországban is jelentősen megemelkedett a háztartások rezsiköltsége, az emberek úgy érzik, most rosszabbul élnek, mint néhány évvel ezelőtt. Egy acélgyárban dolgozó pár azt állítja, hogy

az elszabadult energiaárak miatt megduplázódott számláikon a befizetendő összeg, ráadásul úgy, hogy alig fogyasztanak, mert nincsenek is otthon, mivel egész nap dolgoznak.

Az olasz Brescia ipari központként kiemelkedő kereskedelmi kapcsolatot ápolt Mariupollal, azonban a háború hatásait most ők is megsínylik, pedig a Covidot még kibírta az üzem.

Italy, Campania, Naples, historical centre listed as World Heritage by UNESCO, Via Sanita, Sanita market (Photo by HUGHES HervÈ / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: HUGHES HervÈ / Hemis via AFP

Ghánában nemcsak az élelmiszer-ellátással, hanem az ivóvízzel is gondok vannak. A tiszta víz biztosítása teljesen felemészti a költségvetést. 

Egy pohár víznek ott akkora értéke van, mint máshol egy minőségi bornak. 

Ghána egyébként lakhatás szempontjából az egyik legdrágább ország Afrikában. A helyiek szerint még a piacon is kétszer annyit kell fizetni a gyümölcsökért és a zöldségekért, mint néhány hónappal ezelőtt. Az étterem-tulajdonos Mark a szolgáltatások árát már nem meri feljebb vinni, különben nem lesz vendége, de az adagokat kénytelen csökkenteni, hogy ne menjen csődbe.

Thaiföldön is küzdenek, veszélybe került a híres thai rizs exportja. Legfőbb megrendelői a Közel-Kelet és Afrika, de mindenhol népszerű ez az étel.

A szántóföldeken monszun eső söpört végig, a termelők pedig háromszoros árat fizetnek a műtrágyáért, így több vállalkozás is veszteségesen működik.