A túlzsúfolt bolíviai börtönök fogvatartottai most lerövidíthetik börtönbüntetésüket, ha könyveket olvasnak. Az új, Brazíliától átvett program célja az írás- és olvasástudás terjesztése, valamint reménykeltés a köztudottan lassú bírósági eljárás ellenére.

A „Könyvek a rácsok mögött” állami program lehetőséget kínál a fogvatartottaknak, hogy napokkal vagy hetekkel a kiszabott dátum előtt szabaduljanak a börtönből. Bár Bolíviában nincs életfogytiglani vagy halálbüntetés, de az előzetes letartóztatás hosszú évekig is eltarthat a lassú igazságszolgáltatás miatt, ezért kapóra jöhet a lehetőség a raboknak.

A programot 47 börtönben indították el, amelyeknek nincs forrása a fogvatartottak oktatási, reintegrációs vagy szociális segélyprogramjainak finanszírozására – közölte a dél-amerikai ország ombudsmani hivatala.

Eddig 865 fogvatartott jelentkezett a programba és a készségeit. Egyikük Jaqueline, aki egy év alatt eddig nyolc könyvet olvasott el, és négy olvasásteszten ment át.

Nagyon nehéz a hozzánk hasonló embereknek, akiknek nincs jövedelmük és családjuk sincs odakint. Vannak itt olyanok is, akik életükben először most tanulnak először írni és olvasni – mondta a Reutersnek adott interjújában az elítélt.

Kénytelenek dolgozni a bebörtönzött bolíviaiak a napi 8 bolivianos (1,18 dolláros) fizetésük mellett, hogy étkezhessenek, és ki tudják fizetni a szabadlábra helyezésért járó bírósági költségeket.

A Human Rights Watch szerint az ország börtönei és fegyházai sokáig túlzsúfoltságukról és egészségtelen körülményeikről voltak hirdetek. Mildred, a hegyvidéki La Paz város obrajesi női börtönének rabja szerint mindezen nehézség közepette olyan maga az olvasástanulás, mintha kiszabadulna a börtön falai közül, legalábbis gondolatban.

Amikor olvasok, kapcsolatban vagyok az egész univerzummal. Eltűnnek a falak és a rácsok – tette hozzá a fogvatartott.