Az előző havihoz képest a vártnál nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben, éves bázison pedig a vártnál kevésbé nőtt az statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint. Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest a harmadik legnagyobb növekedést érte el az EU-ban, éves összevetésben pedig a negyedik legnagyobbat.

One,Euro,Coin,On,Fluctuating,Graph.,Rate,Of,Euro,(shallow
Fotó: Shutterstock

Márciusban szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az előző havihoz képest, az Európai Unióban pedig 0,2 százalékkal. Elemzők 0,1 százalékos havi csökkenést vártak márciusban az euróövezetben. Februárban az euróövezetben 0,4 százalékos, az EU-ban pedig 0,3 százalékos volt a havi növekedés. 

Éves bázison márciusban 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben a várt 1,4 százalékos növekedés helyett.

Februárban 5,2 százalékos volt az éves növekedés. Az EU-ban 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban éves bázison a februári 5,6 százalékos növekedés után. 

Havi bázison a legnagyobb csökkenést a kiskereskedelmi forgalomban Spanyolországban regisztrálták márciusban, 4,0 százalékosat. Luxembourgban 3,3 százalékos, Franciaországban 1,9 százalékos volt a havi csökkenés.

A legnagyobb mértékben, 11,4 százalékkal Szlovéniában nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest márciusban, 

Lettországban pedig 11,1 százalékkal. A harmadik legnagyobb, 7,3 százalékos havi növekedési ütemet Magyarországon érte el a kiskereskedelmi forgalom. 

Az előző évihez képest márciusban Szlovéniában nőtt a kiskereskedelmi forgalom, 25,6 százalékkal. Észtországban 18,4 százalékos, Máltán pedig 16,4 százalékos növekedést regisztráltak márciusban az egy évvel korábbihoz képest.

Magyarország a kiskereskedelmi forgalom negyedik legnagyobb éves növekedését érte el az EU-ban márciusban, 16,2 százalékot. 

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb éves csökkenését Dániában regisztrálták márciusban, 11,0 százalkosat, míg Spanyolországban 4,8 százalékosat, Belgiumban pedig 3,9 százalékosat.