Nagyjából félmilliárd dolláros deficittel számol Afganisztán a 2022-es pénzügyi évre, ez derült ki a tavaly hatalomra jutott tálib rezsim első költségvetési tervezetéből. A 44 milliárd afghanis hiány részleteiről azonban nem tudni. A Reuters hírügynökség információ szerint a tálibok szerint az éves bevétel 186,7 milliárd afghani lesz, a kiadás pedig 231,4 milliárd. Az, hogy ezek miből származnak és mire költik el, az nem derült ki a tervezetből. A közlemény például csak annyit szögezett le, hogy a bevétel például a vámokból, a minisztériumokból és a bányákból származik. 

Teljes burkaviselést vezettek be a tálibok

A radikális iszlamista tálibok tavaly augusztusi hatalomra jutása óta ez a legszigorúbb jogkorlátozásuk a nőkkel szemben.

A 2001-es amerikai invázió óta Afganisztán javarészt külföldi segélyekből tengődött, a tálib hatalomátvétel után azonban ezeket nagyrészt elvágták. A világ többi országa pedig azóta sem ismerte el legitimnek a tálib vezetést, így addig nemzetközi segélyekért sem folyamodhatnak. 

Eid al-Fitr prayers in Afghanistan
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A több tízmilliós ország a szakértők szerint komoly válsággal néz szembe és nem látszik, hogyan tudnának ebből saját erőből kimászni. A tálib rezsim a költségvetési tervében azt ígéri, fejlesztésekre is fordítanak majd állami pénzből: az oktatásra, a technikai fejlesztésekre külön figyelmet fordít majd a kormány, amely egyik első idei döntésével azonnal bezáratta a lányiskolákat.