Dübörög a gazdaság a régióban, az első negyedéves GDP-adatok szerint a kelet-közép-európai gazdaságok túlszárnyalták a várakozásokat, jórészt a robusztus belső kereslet hozzájárulásával. Az elemzők várakozásai szerint azonban a megugrott az és az ukrán háború hatása visszafoghatja az idei növekedést.

Gdp,,Gross,Domestic,Product,Symbol.,Businessman,Holds,A,Cube,With
Fotó: Shutterstock

Január és március között 6,5 százalékkal bővült a román gazdaság éves szinten, ami jóval meghaladja a piaci előrejelzéseket. Az Európai Bizottság szerint a 2021-es erőteljes növekedés után 2,6 százalékra lassulhat az idén, mivel a megugró infláció erodálja a rendelkezésre álló jövedelmet, és a szomszédban zajló háború rossz hatással van a gazdasági hangulatra. Ciprian Dascalu, a romániai BCR Bank vezető közgazdásza szerint az ellátási lánc problémái a második negyedévben is érezhetően lassíthatják a kibocsátást, ám ezt az uniós forrásból indult beruházások felpörgése ellensúlyozhatja.

Az előzetes becslések szerint Lengyelország bruttó hazai termékének növekedése is túlszárnyalta az elemzők 7,9 százalékos várakozását, 8,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ennek ellenére az ukrajnai háború lassíthatja az ország kilábalását a pandémiából – írja a The First News. A lengyelek csaknem hárommillió ukrán menekültet fogadtak be az IMF szerint.

A kormány támogatást ad a menekülteknek és az őket befogadóknak is, ennek teljes költsége a 0,5-1 százaléka lehet a menekülthullám levonulásának függvényében.

Fotó: Ludovic Marin / AFP

A szlovák gazdaság is bővült 2022 első negyedévében, méghozzá 3,1 százalékkal éves szinten, ezzel elérve a válság előtti időszak szintjét. A GDP növekedését elsősorban a nagy- és kiskereskedelem, valamint a szálláshely- és vendéglátóipari szektor segítette.

A foglalkoztatás is nőtt a referencia-időszakban, elérte a 2,41 millió főt, ami éves alapon 2,1 százalékos emelkedés. 

Óriási meglepetés a növekedésben, itt a friss GDP-adat 

Gyorsult a magyar gazdaság növekedése a tavalyi utolsó negyedévhez képest a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint. A VG elemzői konszenzusát is túlszárnyalta a kedd reggeli GDP-adat.