Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a globális minimális társaságiadó-kulcsra vonatkozó irányelvről szóló jelentést 503 szavazattal, 46 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett fogadták el.

A jelentés a jogszabály mielőbbi alkalmazása érdekében az EP helyben hagyta az Európai Bizottság javaslatának kulcsfontosságú elemeit, és többek között nem változtatott a jogszabály tagállami átültetésére vonatkozó ütemterven és annak 2022. december 31-i határidején sem.

Strasbourg,,France,-,18,Jul,2019:,Plenary,Room,Of,The
Fotó: Shutterstock

A képviselők azonban több ponton módosították a javaslatot, például egy felülvizsgálati záradék bevezetésével.

A felülvizsgálat arra biztosítana lehetőséget, hogy változtatni lehessen az éves árbevételi küszöbértéket, amely felett a multinacionális vállalatok a minimum-adómértékre vonatkozó jogszabály hatálya alá esnek.

Egy hatásvizsgálatban pedig azt mérnék fel a képviselők, hogy a jogszabály milyen hatással van a fejlődő országokra.

Az EP-képviselők továbbá

visszavágnák az uniós bizottság által javasolt kivételek számát és korlátoznák a szabályokkal való visszaélés lehetőségét.

Az utóbbi cél érdekében az EP az adóelkerülési megoldások elleni szabályokat tartalmazó bekezdéssel egészítette ki a jogszabály-tervezetet.

Az irányelv célja, hogy az uniós jogba is átültesse azt a nemzetközi társasági adómértékről született megállapodást, mely

a nagy multinacionális vállalatok számára 15 százalékos minimum társaságiadó-mértéket szabna meg.