Svájcban a hét végi népszavazáson a választók támogatták azokat a javaslatokat, miszerint a globális streamingszolgáltatóknak helyi bevételeik egy részét a svájci filmgyártásba kell fektetniük – írta meg a Reuters

A döntés többek között a Netflixet, az Amazont és a Disney-t is érinti.

A népszavazás eredménye szerint a szavazók több mint 58 százaléka támogatta a Lex Netflixet. A formálódó törvény szerint a szolgáltatóknak a 

svájci bevételük 4 százalékát kell a helyi televíziós és filmgyártás támogatására, illetve a helyben előállított tartalmak fellendítésére fordítani. 

Ez az eredmény aláhúzza a svájci filmgyártás kulturális jelentőségét mondta az ország belügyminisztere, Alain Berset. A tervek szerint a jelentheti helyben készült műsorok vásárlását, saját műsor készítését vagy befektetési alapba történő fektetést.

This photograph shows an electoral placard in favor of a law being voted by Swiss citizen on May 15, 2022 to oblige streaming services to invest in domestic production in Yverdon, on May 11, 2022. - Switzerland may not top the list for internationally-renowned films, but a law being voted on May 15, 2022 seeks to change that by forcing streaming services to invest in local movie-making. The so-called "Lex Netflix" referendum looks set to pass by a narrow margin, according to recent opinion polls. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

A Netflix közleményében tudatta, hogy tiszteletben tartja az eredményt, és együtt fog működni a kormányzattal a jogszabály végre hajtásában.

Úgy gondoljuk, hogy a jó történetek bárhonnan származhatnak, és már korábban is voltak befektetéseink svájci tartalmakban

mondta a Netflix szóvivője. Ez a döntésük akár javíthat is a cég megítélésén, amitől a magas árak és egyes tartalmak miatt elkezdtek eltávolodni a felhasználók. Az Amazon nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, a Disney pedig nem reagált a Reuters megkeresésére.

Nem Svájc az első ország, ahol megpróbálják bevonni a streamereket az ország kulturális életének finanszírozásába.

Portugáliában a szolgáltatóknak bevételük 1 százalékát kell befizetniük az Institute of Cinema and Audiovisuals részére.

Dániában illeték bevezetését tervezik, Spanyolországban pedig adót vetnének ki a szolgáltatókra. Franciaország és Olaszország arra ösztönzi a streamereket, hogy bevételeik egy részéből a helyi nyelvű európai tartalmakat támogassák. 

Nem csak a Lex Netflixről tartottak népszavazást a hétvégén a svájciak. Egy másik kérdésben arról nyilváníthattak véleményt, akarják-e, hogy az ország növelje az európai határbiztonsági ügynökség finanszírozását.

Egy svájci népszavazás miatt akár ki is zárhatják az országot a schengeni övezetből

Ez a Frontex bővítéséhez szükséges hozzájárulást, vagyis 2027-ig évi 61 millió svájci frankos kötelezettséget jelentene. Ez átszámolva 61,5 millió dollár.

A népszavazáson a válaszadók 72 százaléka támogatta a Frontex bővítését,

így már biztossá vált, nem kell attól tartani, hogy az ország kiugrik a schengeni övezetből.