A szálloda a republikánus politikusok hatalmának és korrupciójának jelképévé vált az évek során. Donald Trump családi cége üzemeltette a hatalmas Trump International Hotelt Washingtonban, amíg a családfő elnöki posztot töltött be, most azonban eladták a bérleti jogot egy miami-i befektetői alapnak.

A Trump Szervezet szerdán közölte, hogy befejezte a Trump International Hotel hosszú távú bérleti szerződésének eladását a CGI Merchant Group of Miami számára. Az ügyletet ismerő, névtelenséget kérő források szerint a magántranzakció 375 millió dollár volt, amivel Trump családi vállalkozása 100 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el.

WASHINGTON, USA - OCTOBER 18: A view of Trump International Hotel in Washington D.C, USA on October 18, 2021. Yasin Ozturk / Anadolu Agency (Photo by Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Yasin Ozturk / Anadolu Agency via AFP

Az új tulajdonosok tervei szerint lekerül Trump neve a homlokzatról, és szállodát átnevezik Waldorf Astoriára. Számos szállodai brókert, tulajdonost és tanácsadót meglepetésként ér az ár, nem számítottak rá, hogy a 263 szobás hotel ilyen magas árat kap, amely szobánként lebontva több mint 1,4 millió dollárnak felel meg. A demokrata törvényhozók is felkapták fejüket a hír hallatán, így a hónap elején a képviselőház felügyeleti bizottsága kérte a befektetői csoportot, hogy listázzák minden résztvevő befektető nevét.

Trump kritikusai szerint a szálloda beszennyezte az elnökség hírnevét, szembeállította pénzügyi érdekeit a közérdekekkel, és valószínűleg megsértette a törvényt. Azonban a családi vállalat bérleti jogát támadó perek sikertelenül zárultak.

A szálloda az egykori Old Post Office épülete, és formálisan még mindig a szövetségi kormány tulajdona. A Trump Organization jogot nyert az épület rendbetételére és szállodaként való működtetésére, cserébe a kormány éves bérleti díjat, valamint az eladásból hasznot is kap.