Márciusban a vártnál nagyobb mértékben esett vissza a feldolgozóipari termelés Németországban az előző hónaphoz képest 

közölte előzetes adatai alapján pénteken a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A német feldolgozóipari termelés márciusban szezonális és naptári kiigazítással 3,9 százalékkal csökkent a februárihoz képest. Legutóbb a koronavírus-járvány okozta válság kezdetén, 2020 áprilisában volt ennél nagyobb visszaesés, 18,1 százalékos egy hónap alatt. Elemzők 1,0 százalékos csökkenést vártak márciusra a februári 0,1-es havi növekedés után.

A tőkejavak termelése 6,6, a félkész termékek termelése 3,8, a fogyasztási cikkeké pedig 1,5 százalékkal csökkent márciusban februárhoz viszonyítva, míg az építőipar termelése 1,1-del nőtt.

A Volkswagen T-Roc (R) and a Volkswagen T-Cross are presented at the storage facility auto tower of German carmaker Volkswagen in Wolfsburg on December 4, 2018. - EU finance ministers agreed reforms to better fight against a financial crisis on Decmeber 4, 2018, that fell short of the original ambitions to relaunch Europe by French President Emmanuel Macron. The agreement between the EU's 27 finance ministers, without Britain, is intended to hand authorities a more powerful tool box in the event of a major shock to the European economy. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Éves összehasonlításban a márciusi ipari termelés naptári kiigazítással 3,5 százalékkal csökkent a februári 3,1-es növekedést követően.

A Destatis az Ifo gazdaságkutató intézet felmérésére hivatkozva 

a beszállítói láncokban a járványvédelmi korlátozásokból eredő fennakadásokra vezette vissza az ipari termelés márciusi csökkenését, amit még az ukrajnai háború is tovább súlyosbított.

Az Ifo felmérése szerint ugyanis a feldolgozóipari vállalatok bő 80 százaléka panaszkodott márciusban a szűk beszállítói keresztmetszetekre, valamint a köztes termékek és nyersanyagok beszerzésével kapcsolatos problémákra. Ez az arány megközelíti a 2021. decemberi 82 százalékos csúcsot.