Továbbra is elérhető a megállapodás az tagországai között arról, hogy a közösség együtt vezessen be embargót az orosz kőolajra – emelte ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter egy csütörtöki nyilatkozatában.

A Zöldek politikusa a G7 csoport energiaügyekért és környezetvédelemért felelős minisztereinek berlini konferenciája előtt tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy természetesen lehetséges a megállapodás az EU-s orosz olajembargóról.

dpatop - 26 May 2022, Berlin: Robert Habeck (B¸ndnis 90/Die Gr¸nen), Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, and Steffi Lemke (B¸ndnis 90/Die Gr¸nen), Federal Minister for the Environment, Nature Conservation, Nuclear Safety and Consumer Protection, open the meeting of the G7 Ministers for Climate, Energy and the Environment. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Robert Habeck gazdasági miniszter és Steffi Lemke környezetvédelmi miniszter megnyitja a G7 klíma-, energia- és környezetvédelmi miniszterek ülését.  
Fotó: KAY NIETFELD / dpa Picture-Alliance via AFP

Ugyanakkor fontos, hogy Európa egységes maradjon és együtt maradjon, ezért minden tagállamnak erőfeszítéseket kell tennie a függőség csökkentésére – húzta alá a német alkancellár. Ezeket az elveket alapul véve lehetséges a megállapodás, de ha más területek ügyeit is bevonják az olajembargóról folytatott egyeztetésbe, akkor természetesen nagyon-nagyon nehéz lesz – tette hozzá Robert Habeck.

Hangsúlyozta, hogy már csak néhány nap van hátra az Európai Tanács következő, május 30-án kezdődő üléséig, addig vagy megállapodásra kell jutni, vagy fontolóra kell venni más eszközöket.

A miniszter nem szólt arról, hogy melyek lehetnek ezek az egyéb eszközök, de egy másik, ugyancsak a napokban tett nyilatkozatában jelezte, hogy elképzelhetőnek tartja azt a megoldást is, hogy a 27 tagország együttes, közösségi szintű lépése helyett Magyarország kivételével az összes tagállam egyénileg, külön-külön, nemzeti szinten vezet be embargót az orosz kőolajra.

Napokon belül megszülethet a megegyezés az uniós olajembargóról

A német kancellár szerint figyelembe kell venni Magyarország álláspontját, de hamarosan áttörést érhet el az Európai Unió az orosz olajembargó ügyében. A gázfüggőség megszüntetésében az Ibériai-félsziget játszhat kulcsszerepet.