A tajvani hatóságok 10, a szigeten található kínai vállalatnál tartottak razziát, melyek a gyanú szerint illegálisan igyekeztek csiptervezőket és más technológiai dolgozókat elcsábítani – közölte a tajvani nyomozó hatóságok csütörtöki közlése alapján a Reuters.

A félvezetőszektor óriásának, a TSMC-nek otthont Tajvanon készül a legfejlettebb csipek többsége, és 

a sziget vezetése egyre keményebben igyekszik fellépni a kínai vállalatok által végzett illegális toborzással szemben.

This general view shows the 508-metre (1,667-ft.) tall Taipei 101 commercial building in Taipei on July 16, 2021. (Photo by Sam Yeh / AFP)
Tajvan fővárosa, Tajpej
Fotó: SAM YEH / AFP

A nyomozók szerint a lerohant 10 kínai cég és azok kutatás-fejlesztési részlegei engedély nélkül üzemeltek Tajvanon, és közel 70 embert idéztek be, hogy válaszoljanak a hatóságok kérdéseire. Az akció több várost is érintett, köztük a fővárost, Tajpejt és a félvezetőgyártás központját, Hszincsut.

A kínai vállalatok törekvése a tajvani magasan képzett dolgozók elcsábítására rossz hatással volt az ország nemzetközi versenyképességére és nemzetbiztonságára a nyomozók közleménye szerint, mely arról is írt, hogy a technológia létfontosságú a sziget biztonsága szempontjából, valamint 

éberségre szólította fel a lakosságot a hasonló kínai lépésekkel szemben.

Azt azonban nem árulták el, hogy mely cégekre csaptak le, csak azt, hogy voltak köztük nyomtatott áramköröket tervező, illetve elektromos alkatrészeket gyártók is. A tajvani hatóságok mintegy 100 gyanús kínai vállalat ellen indítottak nyomozást, melyekről feltételezték, hogy illegálisan próbálják elcsábítani a sziget technológiai szektorának dolgozóit.

Kína törekvései a csipekkel kapcsolatos mérnöki tudás megszerzésére különösen azt követően erősödtek fel, hogy az ország és az akkoriban még Donald Trump által vezetett Egyesült Államok kereskedelmi háborúba bonyolódott. Azonban 

a tajvani törvények értelmében a félvezetők ellátási láncában tiltják a kínai befektetéseket például a csipek tervezésében, 

és engedélyhez kötik azt például az eszközök csomagolásában, rendkívül megnehezítve a kínai vállalatok jelenlétét a szektorban.

Márciusban nyolc kínai vállalatra csaptak le a tajvani hatóságok.