Sorozatban állítják hadrendbe az orosz hadseregben a Pereszvet-lézerrendszert, amely akár 1500 kilométeres Föld körüli pályán is képes megvakítani a valószínűsíthető ellenség hírszerző műholdjait – jelentette ki Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes szerdán a New Horizons maratonon.

Boriszov közölte, hogy Oroszország új fizikai elveken alapuló fegyverek fejlesztésén dolgozik. Ezek, mint mondta, elsősorban lézer- és szélessávú elektromágneses eszközök, amelyek a következő évtizedben a hagyományos fegyverek helyébe lépnek majd. Mint mondta, a Pereszvet komplexumnál nagyobb teljesítményű lézerrendszereket is kifejlesztettek már, amelyek lehetővé teszik a célpontok termikus megsemmisítését, és kipróbáltak már egy fegyvert, amely egy drónt ötkilométeres távolságból öt másodpercen belül hamvasztott el.

5595469 19.07.2018 The Peresvet laser complex. A screenshot from a video provided by the Russian Defense Ministry. The image is a handout courtesy of a third party. Editorial use only. Archiving, commercial use and use in advertising are prohibited. Ministry of defence of the Russian Federation (Photo by Ministry of defence of the Russi / Sputnik via AFP)
Fotó: Sputnik via AFP

A miniszterelnök-helyettes később a Pervij Kanal tévécsatornának azt mondta, hogy a célpontokat öt kilométerről megsemmisítő lézert is elkezdték már leszállítani a csapatoknak.

Amíg a Pereszvet vakít, addig a lézerfegyverek új generációja már az objektum fizikai megsemmisítéséhez, azaz termikus pusztulásához vezet, elégeti, így nem kell olyan drága rakétákra költeni, mint a Pancir és a Tor. Ezek a rendszerek, amelyek akár öt kilométeres távolságból is képesek lelőni a különböző típusú drónokat, már úton vannak. Már kezdenek megérkezni a hadseregbe, az első példányokat már használják

– fejtegette a fegyver hatékonyságát a miniszterelnök-helyettes.

A fórumon Boriszov azt mondta, hogy Oroszországban már kezdik hadrendbe állítani az Sz-500-as komplexumokat, amelyek gyakorlatilag egyesítik a légvédelem és a rakétavédelem funkcióit. Mint mondta, az Sz-500-as, akárcsak a Tor, a Buk, az Sz-300-as, az Sz-350-es és az Sz-400-as föld-levegő rakétarendszerek a legkeresettebb termékek közé tartozik, és a technikai jellemzők tekintetében Oroszország vitathatatlanul vezető ezen fegyvertípusok világpiacán.

Jan Novikov, az Almaz-Antej orosz lég- és űrvédelmi hadiipari konszern vezérigazgatója április végén elmondta a Nacionalnaja Oborona (Nemzetvédelem) című magazinnak, hogy

megkezdődött a 600 kilométeres sugarú Sz-500-as Prometej sorozatgyártása.

Boriszov szerdán 2017-2021-es adatokra hivatkozva azt mondta, hogy Oroszország részesedése a globális fegyverpiacból mintegy 20 százalék. Közölte, hogy az orosz hadiipar több évre szóló megrendeléscsomagjának értéke mintegy 50 milliárd dollár, és az ország évente 14-15 milliárd dollár értékben exportál fegyvert. A fő vásárlók között Indiát, Kínát, Egyiptomot és Algériát nevezte meg.

Úgy gondolom, hogy a szénhidrogének, az élelmiszerek és a búza exportja után valószínűleg ez a harmadik összetevője az exportbevételeinknek

– nyilatkozott.

Testing Peresvet laser complex
Fotó: Sputnik via AFP

Boriszov elmondta, hogy az orosz védelmi ipar termelésének 26 százaléka a külföldi piacra megy. Az ágazaton belül a repülőgépgyártás 33, a rádióelektronikai komplexum 28, a hajóépítés 16, a hagyományos fegyverzet pedig 15,5 százalékot teszi ki. Beszámolója szerint az új orosz rakéta-sorozatvetők már a precíziós fegyverek jellemzőivel rendelkeznek, amelyek lövedékei képesek a célpontokat külön-külön célba venni.

A globális fegyverpiacon a legnagyobb részesedés az Amerikai Egyesült Államoké 39 százalékkal.

A kormányfőhelyettes a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet adataira hivatkozva kiemelte, hogy Oroszország jelenleg az ötödik helyen áll a fegyverkezési kiadások terén, 66 milliárd dollárral. Az Egyesült Államok 801 milliárd dollárt, a NATO-országok pedig együttesen több mint 1,2 billió dollárt költenek ilyen célra.

Izrael sikeresen tesztelte az új lézeres rakétavédelmi rendszert

Izrael új lézeres rakétavédelmi rendszere sikeresen elfogott aknavetőket, rakétákat és páncéltörő rakétákat a legutóbbi tesztek során

Izrael nemrég sikeresen tesztelt egy lézeres rendszert, hasonlót ahhoz, amit az oroszok most bemutattak. A Vaskupolát kiváltani képes védelmi rendszer próbája nagy sikert aratott, de a bevezetését a magas költségek miatt mégsem támogatták.