Új védelmi megállapodást kötött Fumio Kishida japán és Prayuth Chan-ocha thaiföldi miniszterelnök, valamint a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére vonatkozó terveiket is bejelentették – tudatta a CNN.

Prayuth Chan-ocha thaiföldi miniszterelnök az ellátási láncok javításáról és egy ötéves gazdasági partneri kapcsolat kidolgozásáról is tárgyalt Japánnal, Thaiföld legnagyobb befektetőjével. A megállapodás emellett lehetővé tenné a régió egyik legnagyobb és legjobban felszerelt hadseregével rendelkező Japán védelmi eszközeinek és technológiájának átadását Thaiföldnek.

Prayut Jan-o-cha (Prayuth Chan-ocha / ???????? ??????????), Prime Minister of Thailand, and Japanese PM Fumio Kishida (L) attend a dinner in Bangkok, Thailand on May 2, 2022.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Pool for Yomiuri / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Prayuth Chan-ocha, Thaiföld miniszterelnöke és Fumio Kishida japán miniszterelnök egy bangkoki fogadáson 2022. május 2-án. 
Fotó: POOL FOR YOMIURI / AFP

Háromnapos délkelet-ázsiai útja során a japán miniszterelnök Vietnamba és Indonéziába is ellátogatott, ahol jelentős jelenléttel rendelkeznek a japán cégek. 

Kishida délkelet-ázsiai útja során – a G7-csoport egyetlen ázsiai tagjának vezetőjeként – az orosz-ukrán háborúról is beszélt, melyek közül csak egyetlen ország, Szingapúr csatlakozott a Moszkva elleni szankciókhoz. Kilenc délkelet-ázsiai ország ugyanakkor támogatta a háborút elítélő márciusi ENSZ-határozatot és Kishida megköszönte Prayuthnak Thaiföld támogatását.

Egyetértettünk Prayuth miniszterelnökkel abban, hogy egyetlen régióban sem szabad eltűrni a szuverenitás és a területi integritás megsértését, vagy a status quo egyoldalú, erőszakkal történő megváltoztatását

– mondta Kishida.

Noriyuki Shikata, a japán kabinet közügyekért felelős titkára hétfőn jelentette be, hogy Tokió 50 milliárd jen (385 millió dollár) hitelt nyújt Thaiföldnek a koronavírus-járvány leküzdésére tett erőfeszítések támogatására.

Észak- és Dél-Korea békéjét sürgeti Kína

Peking minden olyan lépést ellenez, amely tovább élezheti a feszültséget a térségben.